Πολιτική

Εκλογές 2023: Η ΝΔ πήρε τη «μάχη» των μονοεδρικών στο Ιόνιο - Εκτός ο Κοντονής

Η εικόνα σε τρεις περιφέρειες της χώρας

εκλογέσ, εκλογέσ 2023, κάλπη, ψηφοφορία, βουλευτέσ, υποψήφιοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα μηνύματα της κάλπης της 21ης Μαΐου αναλύουν και αποκωδικοποιούν τα κομματικά επιτελεία, την ώρα που οι διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς για την «είσοδο» της χώρας στη νέα προεκλογική περίοδο. Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις 25 Ιουνίου, ωστόσο τα πολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης.

Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία και στην Αιτωλοακαρνανία καταλαμβάνοντας τρεις έδρες. Ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος το 2000 εκλέγεται συνεχώς πρώτος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, o Θανάσης Παπαθανάσης και ο Κώστας Καραγκούνης κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και εξελέγησαν. Εκτός έμεινε ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος το 2022 παραιτήθηκε από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αφορμή η στάση του στην απαράδεκτη - όπως τη χαρακτήρισε το Μέγαρο Μαξίμου - αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο διάλογος των δύο ανδρών είχε καταγραφεί και σε βίντεο.

Αλλαγές - αναφορικά με τους εκλεγμένους βουλευτές - παρατηρούμε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξε τον Μίλτο Ζαμπάρα και Γρηγόρη Θεοδωράκη, ενώ οι Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης δεν κατάφεραν να εκλεγούν και μένουν εκτός Βουλής.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ πήραν από μία έδρα αντίστοιχα.

Αχαΐα

Πρώτη πολιτική δύναμη και στην Αχαΐα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 33,95% καταλαμβάνοντας τρεις έδρες. Με τη «γαλάζια παράταξη» εκλέγονται η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Ιάσων Φωτήλας.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλαμβάνει επίσης τρεις έδρες, εκλέγονται οι Σία Αναγνωστοπούλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Γεώργιος Κυριακόπουλος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έκανε τη διαφορά και εξέλεξε τον Γιώργο Παπανδρέου με 22.223 ψήφους. Γίνεται αντιληπτό πως η υποψηφιότητα Παπανδρέου κρατά την πρωτιά και δυσκολεύει τα πράγματα για τους υπόλοιπους υποψηφίους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ιόνια Νησιά

Τη «μάχη» των μονοεδρικών (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Εκτός Βουλής μένει ο Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Ζάκυνθο. Τελικά το έργο της αριστερής μεταγραφής αποδείχθηκε δύσκολο.

Στην εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλαμβάνουν από μία έδρα αντίστοιχα.

Φθιώτιδα

Σαρωτική είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στην εκλογική περιφέρεια της Φθιώτιδας με ποσοστό που φτάνει το 44,06% έναντι 20,88% του ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει των αποτελεσμάτων οι τέσσερις έδρες κατανέμονται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Έτσι, εκτός βουλευτικών εδράνων μένει ο Γιάννης Οικονόμου που είχε διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς η μοναδική βουλευτική έδρα περνά στα χέρια του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ωστόσο, οι εκλογές του Ιουνίου - που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής - θα διαμορφώσουν νέες συνθήκες και δεδομένα.

Δείτε επίσης