Πολιτική

Εκλογές 2023: Ποιες έδρες κρατάνε οι πολιτικοί αρχηγοί – Ποιοι μένουν εκτός βουλής

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος

εκλογές 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρεις ημέρες πριν από την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων που έθεσαν υποψηφιότητα σε τουλάχιστον τρεις Περιφέρειες ο καθένας, με την απόφαση για την έδρα που θα κρατήσουν θέτουν εκτός βουλής γνωστά και σημαντικά στελέχη τους.

Παρότι οι βουλευτές νέοι και παλιοί, θα μείνουν μόνο για λίγες ώρες με το αξίωμα αυτό, αφού την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα, αναμένεται να διαλυθεί εκ νέου η βουλή, έχει αξία να δούμε ποιες έδρες θα κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης , ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Πειραιά και εκτός θα μείνει ο Θοδωρής Δρίτσας.

Να σημειώσουμε ότι οι άλλες δύο περιφέρειες που είχε θέσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν τα Δωδεκάνησα και οι Σέρρες. Έτσι μετά την επιλογή της Α' Πειραιώς, την έδρα της Δωδεκανήσου καταλαμβάνει η Χρύσα Καραγιάννη και των Σερρών ο Κώστας Καρπουχτσής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να κρατήσει την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης για συμβολικούς λόγους προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του στην εκλογική μάχη του Κινήματος στη Μακεδονία, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να κρατήσει την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης μένει εκτός Βουλής ο Χάρης Καστανίδης.

Λίγο πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τον Χάρη Καστανίδη και τον ενημέρωσε.

Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος του κόμματος θα προτείνει για τη θέση του Ε' αντιπροέδρου της Βουλής, τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ για τη θέση του γραμματέα του προεδρείου, τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος είναι ο νέοτερος σε ηλικία βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε ότι αφορά τον γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κρατήσει την έδρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Φθιώτιδα αφήνοντας εκτός τον Κωνσταντίνο Μπασδέκη.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα κρατήσει την έδρα στη Λάρισα.

Δείτε επίσης