Πολιτική

Βορίδης: «Θα πάμε σε τρίτες εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα συγκεκριμένης συγκυρίας, μιας αντιμνημονιακής φυσιογνωμίας, που πλέον ο λαός δεν έχει ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά

Μάκης Βορίδης, τρίτες εκλογές, εκλογές 2023, αυτοδυναμία ΝΔ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

O βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης εξήγησε πως πίσω από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται ένας βαθύτερος λόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην κορυφή επειδή υπήρξε γέννημα της αντιμνημονιακής περιόδου, ωστόσο πλέον το κόμμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί και να εκφράσει τις νέες ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε σήμερα (27.5.2023) μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ότι αν η Νέα Δημοκρατία δεν πάρει ποσοστό αυτοδυναμίας στις 25 Ιουνίου, τότε θα πάμε σε τρίτες κάλπες, καθώς η κατάσταση ως τώρα είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την κατάρρευση, κατά τη γνώμη μου ο λόγος είναι βαθύτερος. Πιστεύω δεν είναι εύκολα τα πράγματα περί ανατάξεως, μπορεί να επιδεινώθηκε από κάποια λάθη που έγιναν την τελευταία στιγμή. Πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν γέννημα μίας συγκεκριμένης συγκυρίας. Ήταν γέννημα του αντιμνημονίου, της αντίδρασης της κοινωνίας εκείνης της εποχής και εξυπηρέτησε την ανάγκη να εκφράσει την ανησυχία σε αυτές τις πολιτικές. Καθώς βαδίζουμε σε μία άλλη εποχή, δεν έχει η κοινωνία ανάγκη για τέτοιου είδους φυσιογνωμία», δήλωσε.

Το σενάριο για τις τρίτες εκλογές

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τότε η χώρα υποχρεωτικά θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.

Στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία θεωρεί σίγουρη την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες μετά το 40,7% στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «ίσα, ίσα που νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο επίδικο των εκλογών».

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και ένας μεγάλος κίνδυνος. Το ότι πήραμε το 40,7%… την αυτοδυναμία μπορεί να μην δεν την παίρνεις ακόμα κι αν έχεις 39% κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Το 40,7% από το 39% είναι 1,7%».

Για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να πάει σε συνεργασία με άλλα κόμματα, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι αυτή η πιθανότητα δεν υπάρχει.

«Δεν είναι θέμα να μελετήσουμε… Παρακολουθούμε τις τοποθετήσεις των κομμάτων Το ΠΑΣΟΚ λέει “όχι”. Όλοι λένε όχι. Επομένως εδώ δεν είναι θέμα αν θέλουμε, ή δεν θέλουμε. Εδώ τίθεται ένα ζήτημα αντικειμενικό. Είναι προφανές ότι προγραμματική σύγκληση και προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει. Συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια σαφή τοποθέτηση, που συσχετίζεται με τις πολιτικές του φιλοδοξίες και επιδιώξεις, θεμιτές πολιτικές φιλοδοξίες, θεμιτές επιδιώξεις λέω εγώ, για την εκλογική αναμέτρηση αυτή και λέει ότι “εγώ δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοια κυβέρνηση, μην το συζητάτε, 147 ή 148 να έχετε μην κοιτάτε από δω”. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία υποχρεωτικά θα πάμε σε τρίτες κάλπες», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Έχει φιλορωσική εξωτερική πολιτική το κόμμα Βελόπουλου»

Για το αν η ΝΔ θα ζητήσει την ανοχή του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, αν δεν πάρει την αυτοδυναμία ο Μάκης Βορίδης ήταν απόλυτος και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

«Εχουμε τοποθετηθεί ήδη. Έχουμε πει ότι είναι αδύνατον. Γιατί έχουμε πει ότι είναι αδύνατον; Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο με ένα κόμμα, το οποίο έχει φιλορωσική εξωτερική πολιτική. Με ένα κόμμα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Εμείς κάθε προσπάθεια θα την καταβάλουμε, αλλά όμως, αυτή η προσπάθεια όμως, γίνεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο εξηγεί γιατί είναι τόσο κρίσιμες οι επικείμενες εκλογές. Αυτές οι εκλογές και είναι σημαντικό να το ξέρουν οι πολίτες, πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό ποσοστό αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Δείτε επίσης