Πολιτική

Εκλογές 2023 - Θρίαμβος ΝΔ: Ψήφος εμπιστοσύνης από όλες τις ηλικίες

Η «ΒτΚ» ακτινογραφεί το θριαμβευτικό για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα

Εκλογές 2023, Ψηφοφόροι, ΝΔ,
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Με ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να… σαρώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και να πάρει καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους μισθωτούς και τους ανέργους.

Το «γαλάζιο» πρόγραμμα είναι εστιασμένο σε στοχευμένα μέτρα αυξήσεων μισθών και συντάξεων και μειώσεων φόρων και εισφορών, ενώ το σημείο-«κλειδί» είναι η απόλυτη κοστολόγησή του και η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων

Η «ακτινογραφία» της ψήφου είναι αποκαλυπτική για το πώς η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να πετύχει double score από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

-Σαρωτική ήταν η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών ψήφισε στις 21 Μαΐου τη Νέα Δημοκρατία, με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόλις στο 13,3%. Οι επίμαχες δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες επανέφεραν αναμνήσεις από το παρελθόν στους ελεύθερους επαγγελματίες, που ακόμα θυμούνται τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το συγκεκριμένο κοινό, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Να σημειωθεί εδώ πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μπει σε εφαρμογή ένα γενναίο πρόγραμμα στοχευμένων μειώσεων φόρων και εισφορών, ενώ αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο «γαλάζιο» πρόγραμμα γίνεται αναφορά στην σταδιακή μείωση 20% του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας, το 2027.

-Ένας στους δύο συνταξιούχους έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις πρόσφατες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, όταν το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνά το 20%. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή γενναία μέτρα, όπως το «ξεπάγωμα» των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια (φέτος δόθηκε αύξηση 7,75%), αλλά και η στήριξη των συνταξιούχων με Προσωπική Διαφορά. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία προβλέπει, άλλωστε, και ένα νέο γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης. Οι συντάξεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 3% με 4%, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, «ομπρέλα προστασίας» θα ανοίξει και το 2024 για τους συνταξιούχους που έχουν Προσωπική Διαφορά, καθώς πρόκειται να συνεχιστεί η στήριξή τους. Μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι πως έρχεται ρύθμιση που αφορά όσους συνταξιούχους εργάζονται (στόχος είναι να εφαρμοστεί ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο).

-«Γαλάζιο» προβάδισμα καταγράφεται επίσης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει 29% και να είναι δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 23%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει, άλλωστε, πως το βασικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι η αύξηση των μισθών. Στόχος είναι μέχρι το 2027 να δοθεί μία αύξηση σωρευτικά της τάξης του 25%, με τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει στα 950 ευρώ και το μέσο μισθό να φτάνει τα 1.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ από τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, καθώς οι ετήσιες αποδοχές αυξήθηκαν από 7.667 ευρώ το 2019, σε 9.336 ευρώ το 2023 (συν 1.669 ευρώ ή 21,8 %). Στα «συν» της πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών είναι και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενός μέτρου που το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. Σήμερα την ψηφιακή κάρτα τη χρησιμοποιούν περίπου 200.000 εργαζόμενοι και αποτελεί ένα εύκολο εργαλείο για πλήρη καταγραφή πραγματικών ωρών εργασίας, τήρηση ωραρίου, πληρωμή υπερωριών.

-Άνετη ήταν η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς πήρε 36%, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Άλλωστε, ένα από τα κεντρικά θέματα στο «γαλάζιο» πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αναμόρφωση του μισθολογίου τους από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μάλιστα, το 2024 θα υπάρξει αύξηση της οικογενειακής παροχής στο Δημόσιο, μέτρο που συνδέεται με την αναμόρφωση του μισθολογίου. Ειδικότερα, το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για τα δύο παιδιά, από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά, και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά. Παράλληλα, προβλέπονται αξιολόγηση, bonus παραγωγικότητας και προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ειδική αναφορά γίνεται στην αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών, με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη Εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.

-Στους αγρότες είναι εντυπωσιακή η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία (που έχει ποσοστό 48%) και το ΣΥΡΙΖΑ (που έμεινε στο 10%). Μάλιστα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη ομάδα υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ (που έχει πάρει 13%).

-Καθαρή πρωτιά πήρε η Νέα Δημοκρατία και στους νέους, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες από 17 έως 24 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 22,7%, ενώ υπήρξε «γαλάζια» επικράτηση με 32,5%. Να σημειωθεί εδώ πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα στήριξης για τις νεότερες ηλικίες (π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού, προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης), και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. «ατομικοί κουμπαράδες» στην Επικουρική Ασφάλιση). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο στεγαστικό πρόγραμμα και διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε σε όλη την προεκλογική περίοδο να «μιλήσει» στην Generation Z και να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της, αξιοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως για παράδειγμα το Tik Tok).
- Τέλος «γαλάζια» πρωτιά υπήρξε και στους ανέργους. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία είχε εστιάσει την τελευταία τετραετία στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Δείτε επίσης