Πολιτική

Τουρκικές εκλογές: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν - Πρόεδρος για τα επόμενα 5 χρόνια

Με καταμετρημένο το 99,46% ο Ερντογάν κυριάρχησε στην κάλπη με ποσοστό 51,8% έναντι ποσοστού 48,2% που συγκέντρωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Τουρκικές εκλογές, Νίκη Ερντογάν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν στις κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών, με τον ίδιο να πετυχαίνει μία θριαμβευτική νίκη απέναντι στον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Με καταμετρημένο το 99,46% ο Ερντογάν εξασφαλίζει την επανεκλογή του με ποσοστό 51,8% και περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που συγκεντρώνει ποσοστό 48,2%.

Ερντογάν για τον θρίαμβο: «Θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο»

Μπροστά σε ένα πλήθος ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη και πάνω σε ένα πούλμαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τους οπαδούς του για το αποτέλεσμα που τον έφερε για τρίτη φορά στην προεδρία της Τουρκίας.

«Σήμερα πρώτα ο θεός είναι μια μεγάλη μέρα. Αγαπητοί μου φίλοι με σεβασμό ευχαρiστώ όλους τους πολίτες. O λαός με την πρότιμησή του μου έδωσε τη διοίκηση για πέντε ακόμη χρόνια. Ευχαριστώ κάθε τμήμα του έθνους μας. Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ. Κοιτάξτε τον Κεμάλ, αυτή η πορεία δεν μένει μόνο για αύριο δεν θα ηττηθεί ποτέ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς. Αν θέλετε να τους πούμε άλλη μια φορά μπάι μπάι κύριε Κεμάλ», είπε ενώ οι συγκεντρωμένοι από κάτω φώναζαν το σύνθημα «μπάι μπάι Κεμάλ».

Απευθυνόμενος στο πλήθος είπε ακόμη ότι «ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας».

«Είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος και πρόσθεσε: «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Ερντογάν

«Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την εύνοια του έθνους μας. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο έθνος μου που μας έκανε να ζήσουμε μια ημέρα δημοκρατίας μεταξύ δύο εορτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα και κάθε μέλος του έθνους μας που για άλλη μια φορά μας εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια»

«Ο νικητής και των εκλογών της 14ης Μαΐου και των εκλογών της 28ης Μαΐου είναι τα 85 εκατομμύρια πολίτες μας. Σήμερα μόνο η Τουρκία είναι ο νικητής».

Να σημειωθεί πάντως ότι η περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης ψήφισε υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγχαρητήρια από τον Εμίρη του Κατάρ, τον Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σομαλίας

Ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές μολονότι τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. «Αγαπητέ μου αδερφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι επιτυχία στη νέα σου θητεία και να πετύχεις σε αυτήν ό,τι φιλοδοξεί ο αδελφός τουρκικός λαός όσον αφορά στην πρόοδο και την ευημερία και για τις ισχυρές σχέσεις των δύο χώρες για περαιτέρω ανάπτυξη και ανάπτυξη», έγραψε στο Twitter ο Ταμίμ, ένας από τους στενότερους διεθνείς συμμάχους του Ερντογάν.

Τη σκυτάλη πήρε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, που έσπευσε και αυτός να συγχαρεί τον Ερντογάν: «Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του», έγραψε στο Twitter.

Αλλά και ο πρόεδρος της Σομαλίας συνεχάρη τον Ερντογάν. Οι δύο χώρες ανέπτυξαν στενούς δεσμούς αφότου ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους εκτός Αφρικής που επισκέφτηκε τη χώρα σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών το 2011. «Συγχαρητήρια στην φίλο και αδελφή μας Türkiye!», έγραψε ο Σομαλός πρόεδρος.

ερντογαν, εκλογες,

ερντογαν, εκλογες,

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι ενστάσεις στο συμβούλιο μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας [ψηφοφορίας] αξιολογήθηκαν επίσης και στάλθηκαν στα αρμόδια επαρχιακά και περιφερειακά εκλογικά συμβούλια». Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.

Ψήφισε γυναίκα ηλικίας 113 ετών

Σημειώνεται πως μια υπεραιωνόβια ψηφοφόρος, που φέρεται να γεννήθηκε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Η Φατμά Τιράς, ηλικίας 113 ετών, γεννήθηκε το 1910 σύμφωνα με την ταυτότητά της. Έχει έξι παιδιά και 38 εγγόνια, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, και την έφεραν σε δημοτικό σχολείο για να ψηφίσει η κόρη της και ένας τοπικός αξιωματούχος.

Η Τιράς, η οποία έχει δει τρεις σουλτάνους, 12 προέδρους και 33 πρωθυπουργούς, φόρεσε γύψο στο χέρι της, το οποίο φέρεται να τραυματίστηκε στη διάρκεια του διπλού χτυπήματος του Εγκέλαδου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα
Οι δύο μονομάχοι, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, άσκησαν σχεδόν ταυτόχρονα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει πάντα. Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα καλώντας τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων «αφού οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», όπως είπε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει", διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα.

Το CHP κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα ασφάλειας σχετικά με την εκλογική διαδιακασία, μιλώντας για «γιορτή της δημοκρατίας». Ωστόσο, o αναπληρωτής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές.

Ο Οζέλ ανέφερε στο Twitter ότι οι εκλογικοί παρατηρητές του CHP σε ένα χωριό της νοτιοανατολικής τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα ξυλοκοπήθηκαν και τους έσπασαν τα τηλέφωνά τους μετά από αντίρρηση για παρατυπίες στις εκλογές. Ο ίδιος είπε ότι ο βουλευτής του CHP Αλί Σεκέρ βρισκόταν στο σημείο και προέτρεψε τις Αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκλογών.

Χαμηλότερη η συμμετοχή απ' ό,τι στον α΄γύρο, αλλά πιθανώς πάνω από το 80%

Η συμμετοχή θα είναι καθοριστική στον δεύτερο γύρο καθώς τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου τόνισαν τη σημασία της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις προεκλογικές τους εκστρατείες συνειδητοποιώντας ότι θα είναι το κλειδί για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Middle East Eey η προσέλευση σήμερα στις κάλπες αναμένεται να ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου, αλλά ενδέχεται να έχει κινηθεί και πάλι σε επίπεδα υψηλότερα του 80%.

Η βάση των ψηφοφόρων του Ερντογάν προσήλθε σε αριθμούς ρεκόρ στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, όπου η συνολική συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 87%.

Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στη «συνέχεια» στην εκστρατεία του και επεσήμανε ότι το κόμμα του ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που από πολλές απόψεις θεωρείται ως το βασικό του χαρτί. Ο Κιλιτσντάρογλου συγκράτησε τον ευρύ συνασπισμό έξι κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών, των συντηρητικών, των κουρδικών κομμάτων και ενός ακροδεξιού τουρκικού εθνικιστικού κόμματος, δεν εξασφάλισε όμως την υποστήριξε του ακροδεξιού Ογκάν, λόγος για τον οποίο υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό, ζητώντας τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων.

Ερντογάν: Καλώ τα αδέλφια μου να προστατέψουν τις κάλπες και τη βούληση του λαού

Λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες ο Ερντογάν κάλεσε «τα αδέλφια του» να μείνουν κοντά στις κάλπες και να τις προστατέψουν με ανάρτησή του στο Twitter:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που υπηρέτησαν αφοσιωμένα στις κάλπες από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλα τα αδέρφια μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Τώρα είναι η ώρα να προστατέψτε τη βούληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Τα ευτράπελα της κάλπης

Στις σεισμόπληκτες περιοχές οι πολίτες ψήφισαν σε κοντέινερ, ενώ κάποια ζευγάρια άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν περάσουν της βέρες, ενώ έγιναν και προτάσεις γάμου που επισημοποιήθηκαν με σφραγίδα επί του ψηφοδελτίου.

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε η γυναίκα πήγε να ψηφίσει με το αρνάκι της, ένας άνδρας που ψήφισε και στον δεύτερο γύρο συντροφιά με τον παπαγάλο του και παραδοσιακή φορεσιά και ο Τούρκος … spiderman.

Δείτε επίσης