Πολιτική

Εκλογές 2023:Υπεροχή της ΝΔ στην Πελοπόννησο, η «μάχη» για την 4η έδρα στις Κυκλάδες

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιστρέφει δυναμικά

εκλογέσ, εκλογέσ 2023, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, κάλπη, ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της μείζονος περιφέρειας Πελοποννήσου συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά. Εικόνα που κατάφερε να διατηρήσει και στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Στην Κορινθία η ΝΔ με 41,61% κατέλαβε δύο έδρες, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,85% και μία έδρα και στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 14,15%, το οποίο ανέβασε τα ποσοστά του κατά 5,58 μονάδες.

Τις τρεις έδρες της εκλογικής περιφέρειας Αργολίδος μοιράζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αντίστοιχο αποτέλεσμα είχαμε και στην Αρκαδία, με το κάθε κόμμα να λαμβάνει από μία έδρα. Ωστόσο, ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί για την εν λόγω εκλογική περιφέρεια είναι η μικρή διαφορά ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο κόμμα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 19,14% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 17,84%, μια διαφορά που κυμαίνεται στο 1,3%.

Η δυναμική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται και από το γεγονός ότι κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας και να τερματίσει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 15,22%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 13,79% δεν εξέλεξε βουλευτή και έτσι εκτός Βουλής μένει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Στη Μεσσηνία η ΝΔ με 44,27% κέρδισε δύο έδρες και στέλνει στη Βουλή τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ιωάννη Λαμπρόπουλο. Τις τρεις έδρες που απέμειναν μοιράζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Κυκλάδες

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου δεν ξεχώρισε από τον εκλογικό χάρτη και «βάφτηκε» μπλε. Μάλιστα, οι Κυκλάδες έδωσαν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικώς στη ΝΔ το οποίο άγγιξε το 47,55% έναντι 15,95% του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη «γαλάζια» παράταξη εξελέγησαν οι Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Νίκος Συρμαλένιος.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σύμφωνα με τα δεδομένα οι τρεις πρώτες έδρες δεν θα αλλάξουν χέρια και έτσι η «μάχη» θα δοθεί για την τέταρτη βουλευτική έδρα.

Δείτε επίσης