Πολιτική

Τα αποτελέσματα των πρώτων κυλιόμενων ερευνών και πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα είναι κατά βάση η ίδια με εκείνη της 21ης Μαϊου αφού έχουν περάσει λίγα 24ωρα από την εκλογική αναμέτρηση

Δημοσκοπήσεις, δημοσκοπησεισ, εκλογική έρευνα, Εκλογές 2023, Εθνικές εκλογές, Εθνικές εκλογές 2023, Εκλογές 21ης Μαϊου, Εκλογές 25ης Ιουνίου, Εκλογές 25 Ιουνίου, Βουλευτικές εκλογές, Βουλευτικές εκλογές 2023, Νέα Δημοκρατία, εκλογεσ, κάλπες, Πολιτικά κόμμ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, όμως ήδη τα πρώτα ευρήματα από τα focus groups αρχίζουν και φτάνουν στα γραφεία της ΝΔ. Οι έρευνες άρχισαν την περασμένη Πέμπτη και τη Δευτέρα τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία βρέθηκαν υπό εξέταση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η εικόνα είναι κατά βάση η ίδια με εκείνη της προηγούμενης Κυριακής. Τα κόμματα βρίσκονται στην πλειοφηφία τους στα εκλογικά τους ποσοστά, στοιχείο που δεν αποτελεί έκπληξη αφού τα 24ωρα που έχουν περάσει από τις κάλπες της 21ης Μαϊου είναι πολύ λίγα.

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ κινείται στα επίπεδα του 40%, κάτι που της δίνει το περιθώριο να μπει στην κούρσα της δεύτερης προεκλογικής περιόδου από θέση ισχύος. Μεγάλος στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συγκράτηση των ποσοστών αυτών προκειμένου στις κάλπες της 25ης Ιουνίου να μπορεί η ΝΔ να επιτύχει την αυτοδυναμία με παραπάνω όμως από 151 έδρες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό φαίνεται να θεωρείται εντός των δυνατοτήτων της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες, καταγράφει μια σταθερότητα στην περιοχή του 20%. Παρόλαυτα υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν μια τάση περαιτέρω αποσυσπείρωσης, κάτι που θα πρέπει γρήγορα να ανακοπεί από τον κ.Τσίπρα. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να βρεθεί κάτω από τη ζώνη του 20%, χωρίς πάντως αυτή την στιγμή να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της πτώσης του.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δε δείχνει αυξητική τάση αλλά μοιάζει να κατοχυρώνει ένα ποσοστό γύρω στο 11%. Οι μεγάλοι κερδισμένοι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, φαίνεται πως είναι τα δύο κόμματα που στις 21 Μαίου «άγγιξαν» την είσοδο τους στο κοινοβούλιο.

Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων ωρών τόσο η «ΝΙΚΗ» όσο και η «Πλεύση Ελευθερίας» ξεπερνούν το όριο του 3% και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μοιάζουν να περνούν το κατώφλι της Βουλής. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα τότε η επίτευξη της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας καθίσταται πιο περίπλοκη αλλά σε καμία περίπτωση απαγορευτική.

Δείτε επίσης