Πολιτική

Εκλογές 25 Ιουνίου: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για συμμετοχή των κομμάτων στη νέα κάλπη

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών

Εκλογές 2023, Εκλογές 25 Ιουνίου, Υπουργείο Εσωτερικών,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την προεκλογική περίοδο για τις δεύτερες κάλπες, της 25ης Ιουνίου, να έχει ήδη ξεκινήσει και τα κόμματα να επιδίδονται σε περιοδείες και ομιλίες σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, το υπουργείο Εσωτερικών, δίνει σημαντικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία δήλωσης υποψηφιοτήτων, όπως και την προθεσμία υποβολής αυτών.

Όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών τα ενδιαφερόμενα κόμματα, συνασπισμοί, και μεμονωμένοι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος) να έχουν καταθέσει και δηλώσει την σχετική αίτηση υποψηφιότητας συμμετοχής τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 και με αφορμή οδηγίες και επισημάνσεις που διατυπώθηκαν από τον Άρειο Πάγο αναφορικά με την ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων κομμάτων, συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων, καθώς και μεμονωμένων υποψηφίων (https://candidatesportal.ypes.gov.gr) διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η Ηλεκτρονική Πύλη Δήλωσης Υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και η ίδια πύλη θα χρησιμοποιηθεί και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Για τις επικείμενες εκλογές η οριζόμενη από τον νόμο προθεσμία λήγει στις 23.59′ της Δευτέρας 5 Ιουνίου 2023.

Παρά την ύπαρξη ανάλογης εμπειρίας χρηστών και συμμετεχόντων, είναι πιθανό να παρατηρηθούν σφάλματα ή παρατυπίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την περαιτέρω εκλογική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η καταχώριση των δηλώσεων να πραγματοποιείται το νωρίτερο δυνατό πριν την εκπνοή τής ως άνω νόμιμης προθεσμίας, ώστε να υφίσταται ικανό περιθώριο διορθώσεως και συμπληρώσεώς τους.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα επιτρέπει την εισαγωγή και αυτόματη προσωρινή αποθήκευση των στοιχείων, με δυνατότητα μεταβολών, διορθώσεων και συμπληρώσεων πριν την τελική υποβολή της δήλωσης. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η τελική υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πύλη. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία θεωρείται μη ολοκληρωθείσα και η δήλωση μη υποβληθείσα.

Αν επιλεγεί η τελική υποβολή παρά την ύπαρξη σφαλμάτων ή παρατυπιών, που υποδεικνύονται από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν, αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποκλεισμό συνδυασμού ή υποψηφίων βουλευτών από την ανακήρυξη, βάσει της εκδοθησομένης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου απόφασης.

Δείτε επίσης