Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Τα «Μπλε Γεράκια» αναλαμβάνουν δράση

«Γαλάζια πανστρατιά» με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα - Πρώτιστο μέλημα της παράταξης και του προέδρου είναι να υπάρξει μία ασφαλής και σταθερή διακυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μητσοτάκης, κυριακος μητσοτακησ, προεκλογικη περιοδοσ, Προεκλογική περίοδος, Νέα Δημοκρατία, νεα δημοκρατία, ΝΔ, Εκλογές 21η Μαϊου, Εκλογές 25ης Ιουνίου, εκλογεσ, κάλπες, Εκλογές 25 Ιουνίου, Εκλογές 2023, Εκλογέσ 2023
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο νέος μαραθώνιος των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών με την κωδική ονομασία «Μπλε Γεράκια» έχει ξεκινήσει δυναμικά. Το μήνυμα που εκπέμπουν προς πάσα κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο: ασφαλής αυτοδυναμία στις 26 Ιουνίου, για να μπορεί να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Και μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μην αναλώνεται σε στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ωστόσο υπογραμμίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφή ατζέντα για τη φορολόγηση, η οποία σταδιακά αποκαλύπτεται. Προτρέπει, δε, τους πολίτες πρώτα να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μετά να πάνε παραλία, υπογραμμίζοντας ότι η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει με ολοένα και περισσότερα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Μία δυναμική «γαλάζια» προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη, αλλά με την ίδια βάση, δηλαδή την ανάγκη για αυτοδυναμία, προκειμένου η χώρα την 26 Ιουνίου να έχει κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και με κυβερνήτη στο τιμόνι που θα μπορεί να κουμαντάρει το σκάφος και να το οδηγεί σε ήρεμα νερά.

Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες ξεκινώντας από τη λαϊκή συνοικία του Περιστερίου –όπου η Ν.Δ. αύξησε τα ποσοστά της– και συνεχίζοντας για ένα διήμερο –Τρίτη και Τετάρτη– με περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Μάλιστα, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι την 23η Ιουνίου –οπότε και ρίχνει αυλαία η προεκλογική περίοδος– στόχο έχει να «λιώσει τα παπούτσια του» επενδύοντας στην απευθείας επαφή με τους πολίτες και γυρνώντας ανά την Ελλάδα, πόλη πόλη, χωριό χωριό – σε περιοχές που δεν κατάφερε να επισκεφθεί μέχρι την 21η Μαΐου, αλλά και σε σημεία–κλειδιά που σχετίζονται με τους πολιτικούς συσχετισμούς και την ενίσχυση των ποσοστών της Ν.Δ. στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι πρώτιστο μέλημα της «γαλάζιας» παράταξης και του ίδιου του προέδρου είναι να σχηματιστεί μία ασφαλής διακυβέρνηση που θα εγγυάται τη σταθερότητα και θα εκπέμπει αξιοπιστία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία και οι διεθνείς συμμαχίες είναι απαραίτητες.

Ειδικά τώρα που επανεξελέγη ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και τα Ελληνοτουρκικά μπορεί να βρίσκονται σε φάση βελτίωσης μετά τους σεισμούς στη γείτονα, ωστόσο οι ισορροπίες εύκολα ανατρέπονται. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ αποκάλυψε ότι θα επιδιώξει συνάντησή μαζί του, θέτοντας πάντα τις «κόκκινες» γραμμές και επιμένοντας ότι η μόνη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από την τακτική που ακολούθησε μέχρι στιγμής, επειδή χρησιμοποιώντας μόνο προγραμματικό λόγο και όχι την τακτική των προσωπικών επιθέσεων αποκαλύφθηκε και η κρυφή ατζέντα των πολιτικών του αντιπάλων. Μάλιστα, όπως σημειώνουν πηγές από την Πειραιώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να μιλήσουν για τα προγράμματά τους, και εκτέθηκαν. Αποδίδουν, μάλιστα, την στρατηγική της τοξικότητας και της προσωπικής στοχοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακριβώς για να κρύψουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην επιβολή νέων φόρων ή αύξησης των υπαρχόντων.

«Τώρα που πιέστηκαν να μας πουν πού θα βρουν τα λεφτά, αποκαλύφθηκε η κρυφή τους ατζέντα. Το είδαμε με τον κ. Κατρούγκαλο, το βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ, που ψελλίζει για φόρους», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Επίσης, η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος» ανησυχεί πολύ το εκλογικό επιτελείο της Πειραιώς. Δεν θεωρείται, άλλωστε, τυχαία η μετατόπιση των εκλογών για την 25η Ιουνίου. «Οι πρώτες άδειες αρχίζουν από την 1η Ιουλίου και κανείς μας δεν θα ήθελε να διαταραχθούν τα “μπάνια του λαού”», μας έλεγε κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Η φράση «η κάλπη είναι άδεια» θα ειπωθεί πολλές φορές ακόμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα προσπαθήσει να τη γεμίσει με όσο περισσότερα «γαλάζια» ψηφοδέλτια μπορεί, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα που οι απώλειες ήταν αισθητές.

Γι’ αυτό και η επίσκεψη στη Χαλκιδική –θα βρεθεί σε Μουδανιά, Νικήτη και Ιερισσό–, ενώ θα υπάρξει και πέρασμα από τη Β’ Θεσσαλονίκης όπου η Ν.Δ. έλαβε 40%, ποσοστό τριών μονάδων κάτω από το 2019.

Αναλαμβάνει επιτελικό ρόλο ο Χαρδαλιάς

Σε αυτή τη δύσκολη μάχη κομβικό ρόλο θα παίξουν και πάλι ο συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα με τις περιοδείες του προέδρου του κόμματος, τα δύο «γαλάζια» στελέχη έχουν εκπονήσει ένα πρόγραμμα περιοδειών στελεχών της Ν.Δ. Σε αυτή την εκστρατεία συμμετέχουν 50 κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. –σχεδόν όλο το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο–, τα οποία θα ενταχθούν σε 65 κλιμάκια και αναμένεται να πραγματοποιήσουν 140 επισκέψεις, καλύπτοντας 500 πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς και η έκπληξη της Ανατολικής Αττικής Σοφία Ζαχαράκη (πρώτευσε σε σταυρούς) έκοψαν το νήμα των περιοδειών από τη μονοεδρική Κεφαλονιά. Road trip στον Έβρο και για τους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Μάκης Βορίδης θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να επισκεφθεί περιοχές όπου υπήρξαν απώλειες στα δεξιά της Ν.Δ., όπως Φλώρινα, Γρεβενά, Κιλκίς και Πιερία.

Στην μάχη θα ριχτούν, επίσης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδική αποστολή και για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μαζί με Χαρδαλιά και Μαρινάκη θα αναλάβουν τη Μαγνησία και τη Λάρισα, αλλά και τη Δράμα.

Επίσης, η Δόμνα Μιχαηλίδου θα ταξιδέψει στις Κυκλάδες και την Ξάνθη, σε Ζάκυνθο, Κοζάνη, Μεσσηνία και Αχαΐα η Νίκη Κεραμέως, ενώ και ο Βασίλης Κικίλιας, και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο Νίκος Παπαθανάσης θα βρεθούν κοντά στους πολίτες της περιφέρειας.

Το δύσκολο έργο να τονωθούν τα ποσοστά της Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Παπαϊωάννου, Χαρδαλιάς, αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αναλάβουν περιοχές όπως η Αχαΐα και η Ηλεία, ενώ θα ανέβουν και σε Πιερία και Ημαθία. Τέλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μεταβεί στην Κρήτη μαζί με τον Γιώργο Καραγιάννη.

Δείτε επίσης