Πολιτική

Γιατί σάρωσε η Ν.Δ. στις λαϊκές γειτονιές

Η «ΒτΚ» ακτινογραφεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε Β’ Πειραιά και Δυτικά - «Κάστρα» είτε του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είτε του ΣΥΡΙΖΑ, βάφτηκαν στα «γαλάζια»

εκλογές 2023, νίκη ΝΔ, εκλογές 21ης Μαίου, αποτελέσματα εκλογών
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

«Γαλάζιες» βάφτηκαν και οι λαϊκές γειτονιές στις πρόσφατες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας, όπου υπήρξε πλήρης ανατροπή σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του Μαΐου η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έκοψε πρώτη το νήμα, αλλά κατάφερε μέσα σε μία τετραετία να δει το ποσοστό της να πηγαίνει από το 29,69% στο 34,46%. Μέσα στο ίδιο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχασε την πρωτιά, αλλά είδε το ποσοστό του να πέφτει από το 38,6% στο 22,71%, χάνοντας περισσότερες από 30.000 ψήφους.

Και στη Β’ Πειραιά είναι παρόμοια η κατάσταση που καταγράφηκε. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 38,22% και η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη με 30,19%. Στις εκλογές του Μαΐου το «γαλάζιο» ποσοστό εκτινάχθηκε στο 37,44%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ραγδαία πτώση και υποχώρησε στο 20,75%.

Μία πιο προσεκτική μάτια σε επίπεδο δήμων είναι αποκαλυπτική για το πώς κινήθηκαν οι ψηφοφόροι. Στο Πέραμα (Β’ Πειραιά) το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας άγγιξε το 38,61% με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 37,02% στο 18,57% (με το ποσοστό του να είναι χαμηλότερο από αυτό που έχει στο σύνολο της επικρατείας).

Στο Κερατσίνι – Δραπετσώνα (επίσης στη Β’ Πειραιά) η Νέα Δημοκρατία πήρε 36,7%, αφήνοντας το ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 20,39% (από 38,62% στις εκλογές του 2019).

Διαφορά περίπου έντεκα ποσοστιαίων μονάδων έχουν τα δύο κόμματα τόσο στο Αιγάλεω όσο και στο Περιστέρι (Δυτικός Τομέας), με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει 34,64% και 34,07%, αντίστοιχα, στους δύο αυτούς δήμους. Την ίδια στιγμή, στο Χαϊδάρι (επίσης Δυτικός Τομέας) η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 37,32% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 20,60%.

Το καθαρό αυτό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και σε περιοχές που στο παρελθόν ήταν «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτίστως σχέση με τα τεκταινόμενα στην Οικονομία και την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα την επόμενη μέρα. Μία σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν θέλουν περιπέτειες.

Για παράδειγμα, από το 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε τρεις φορές, μέτρο που άγγιξε περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, καθώς οι ετήσιες αποδοχές αυξήθηκαν από 7.667 ευρώ το 2019 σε 9.336 ευρώ το 2023.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη με 29%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με 23%. Μάλιστα, το θέμα των μισθών έχει κεντρική θέση στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση του μέσου μισθού τουλάχιστον κατά 25% σωρευτικά μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε να πάει από τα 1.170 στα 1.500 ευρώ. Σχετικά με τον κατώτατο μισθό στόχος είναι να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, στο «γαλάζιο» πρόγραμμα προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης κ.ά. Επίσης, αναμένεται να μπει σε εφαρμογή η αύξηση της οικογενειακής παροχής στο Δημόσιο. Ειδικότερα, το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για τα δύο παιδιά, από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά.

Παράλληλα, η φετινή χρονιά έφερε μία ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση για τους συνταξιούχους, καθώς ύστερα από 12 χρόνια πήραν αύξηση της τάξης του 7,75%. Μάλιστα, άνοιξε «ομπρέλα» προστασίας για περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους με Προσωπική Διαφορά, που πήραν μία εφάπαξ ενίσχυση 200-300 ευρώ, με σχεδόν έναν στους δύο συνταξιούχους που ψήφισαν, να επιλέγει τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Να επισημανθεί εδώ πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, και για το 2024 προβλέπεται να κυμαίνονται από 3% μέχρι 4%. Επίσης και το 2024 θα συνεχιστεί η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν Προσωπική Διαφορά, ενώ στα «σκαριά» είναι και μία ευνοϊκή ρύθμιση για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Εξίσου συντριπτική είναι η «γαλάζια» υπέροχη στους ελεύθερους επαγγελματίες, που ακόμα δεν έχουν… ξεχάσει το Νόμο Κατρούγκαλο. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να «μιλήσει» στο συγκεκριμένο κοινό, προτάσσοντας ένα κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία με περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών. Τις τελευταίες ημέρες το Φορολογικό κυριαρχεί στην πολιτική συζήτηση, με την Πειραιώς να έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη τετραετία, εστιάζοντας σε ρεαλιστικές προτάσεις.

Μεταξύ άλλων, για την επόμενη τετραετία το «γαλάζιο» πρόγραμμα προβλέπει:

- Αύξηση από 1ης Ιανουαρίου 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές.

- Σταδιακή μείωση 20% του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.

- Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1ης Ιανουαρίου 2025.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως έρχεται και νέο «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές, με μείωσή τους τουλάχιστον κατά μία επιπλέον μονάδα. Να σημειωθεί πως μέσα στην τελευταία τετραετία οι εισφορές ψαλιδίστηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που στην πράξη οδήγησε σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε επίσης