Πολιτική

Κυλιόμενες μετρήσεις: Στη ζώνη της αυτοδυναμίας η ΝΔ, θρίλερ για Βελόπουλο και ΝΙΚΗ

Τα δημοσκοπικά δεδομένα και τα ευρήματα από τα «focus groups» αποτελούν τον «βασικό κορμό» των αναλύσεων των στελεχών της εκλογικής ομάδας της Πειραιώς

Κυριάκος Μητσοτάκης, δημοσκοπήσεις, δημοσκοπικά δεδομένα, Κυλιόμενες μετρήσεις,περιοδείες, Νέα Δημοκρατία, νεα δημοκρατία, ΝΔ, προεκλογική περίοδος, Προεκλογική περίοδος, εκλογεσ, Εκλογές 25ης Ιουνίου, εκλογεσ, Εκλογές 25 Ιουνίου, εκλογεσ 2023,Εκλογές 202
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε καθημερινή πλέον βάση είναι η είσοδος νέων δημοσκοπικών δεδομένων στην οδό Πειραιώς. Η διενέργεια των λεγόμενων «focus groups» συνεχίζεται (με εξαίρεση του τριήμερο του Αγίου Πνεύματος) και τα ευρήματα συλλέγονται στα γραφεία της ΝΔ και αποτελούν βασικό κορμό των συζητήσεων ανάμεσα στα στελέχη που καθορίζουν την προεκλογική εκστρατεία.

Με το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να θεωρείται βέβαιο ότι θα δημοσιοποιηθούν νέες δημοσκοπήσεις, στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται ήδη κάποια στοιχεία που αποτυπώνουν τις τάσεις, σχεδόν τρεις εβδομάδες από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το κεντρικό συμπέρασμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, είναι ότι «ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στις 21 Μαϊου».

Με άλλα λόγια η εικόνα των κομμάτων στην κοινωνία είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που εκφράστηκε στις εκλογές του Μαϊου. Κάτι που δείχνει απολύτως λογικό, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο η άποψη των πολιτών να αλλάξει μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό της ΝΔ δείχνει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ 40%-41%. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η «γαλάζια» συσπείρωση αγγίζει σχεδόν το απόλυτο και βρίσκεται στο «96%». Είναι σαφές ότι όλοι όσοι στήριξαν την ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαϊου μοιάζει διατεθειμένοι να το ξανακάνουν και στο τέλος Ιουνίου, κάτι που τουλάχιστον αποκλείει μείωση των ποσοστών της.

Επιπροσθέτως καταγράφεται ένα ποσοστό, το οποίο ακόμα είναι προς διαμόρφωση, που επιθυμεί να ψηφίσει ΝΔ προκειμένου να αποκλειστεί μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Για το λόγο αυτό ο κ.Μητσοτάκης τόνισε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες» στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει καθηλωμένος στην περιοχή του 20%, με τάση περαιτέρω μικρής μείωσης. Η αποσυσπείρωση αυτή έχει ω αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δε φαίνεται ικανό να απειλήσει το ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με τα ποσοστά του να κινούνται το πολύ μέχρι το 13%. Σε σχέση πάντως με τα μικρότερα κόμματα το μόνο βέβαιο για την είσοδο είναι η «Πλεύση Ελευθερίας», με την «Ελληνική Λύση» και τη «Νίκη» να ανεβοκατεβαίνουν πέριξ του 3%-3,5%.

Δείτε επίσης