Πολιτική

«Γαλάζιο» μπλόκο στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων μικρών κομμάτων θα επιλέξουν την πολιτική σταθερότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης,  κυριακοσ μητσοτακησ, Νέα Δημοκρατία, νεα δημοκρατία, ΝΔ, προεκλογική περίοδος, Προεκλογική περίοδος, ομιλιεσ, περιοδεια, καλπεσ, εκλογεσ, Εκλογές 25ης Ιουνίου, Εκλογές 25 Ιουνίου, εκλογεσ 2023,Εκλογές 2023, Εκλογέσ 2023, πολιτικη, Πο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η διατύπωση του βασικού διλήμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το «αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο» δεν άργησε να αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα, επιβεβαιώντας σε πρώτο επίπεδο την χρησιμότητα του.

Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για αλαζονεία και εκβιασμό από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ορισμένοι άλλοι έκαναν λόγο για απλή περιγραφή της πραγματικότητας. Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα είναι το μόνο βέβαιο: Η διατύπωση ήρθε και θα παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Όχι, όμως, στην πρώτη γραμμή της «γαλάζιας» επιχειρηματολογίας. Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να θέσει ουσιαστικά το εκλογικό σώμα προ των ευθυνών του αποτέλεσε προϊόν έντονων συζητήσεων και ζυμώσεων στον κλειστό «πυρήνα» συνεργατών του πρόεδρου της ΝΔ.

Βασική αιτία της συγκεκριμένης επιλογής είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης εκτιμά πως με την «πίεση» περί νέων εκλογών, τμήμα των ψηφοφόρων που τον Μάϊο στήριξαν μικρότερα κόμματα (κυρίως στα δεξιά της ΝΔ), στις επικείμενες εκλογές, θα το ξανασκεφτούν.

Με δέλεαρ λοιπόν την αναγκαία σταθερότητα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της «Νίκης» και των άλλων κομμάτων που κινούνται στα δεξιά θα ψηφίσουν την ΝΔ για να μην πάει η χώρα σε νέο εκλογικό κύκλο.

Οι ποιοτικές έρευνες που φτάνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στα γραφεία της οδού Πειραιώς αποτυπώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την δυνατότητα «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων, οι οποίοι στις εκλογές του Μαϊου στήριξαν μικρότερα κόμματα που κινήθηκαν στο όριο εισόδου του κοινοβουλίου.

Δεν πρόκειται για ψηφοφόρους που κινούνται συντεταγμένα γι' αυτό και εκτιμάται ότι υπάρχει το περιθώριο να γυρίσουν στην Νέα Δημοκρατία. Ειδικά μάλιστα μετά το σαρωτικό αποτέλεσμα του Μαϊου και το κλίμα νίκης που έχει διαμορφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έκανε ήδη αναφορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Δράμα περί «ορισμένων που θέλουν να φυλακίσουν την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά μικρών κομμάτων», κάτι που ερμηνεύτηκε σαν αιχμή εναντίον του κόμματος «Νίκη».

Δείτε επίσης