Πολιτική

Εμφύλιος στην Κουμουνδούρου για την ανατροπή του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισηγήσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα είναι πιο κοντά στην Κεντροαριστερά

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, εκλογές, εκλογές 2023, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» θα λάβει χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές.

Αυτή είναι η εικόνα που εκπέμπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βαδίζει στις εκλογές έχοντας πετάξει «λευκή πετσέτα» αποδεχόμενο πλήρως τη μοίρα του, αφού το μόνο που δείχνει να ενδιαφέρει τα στελέχη του είναι η επόμενη μέρα.

Το κλίμα εντός του κόμματος είναι κάτι παραπάνω από πολεμικό, αφού οι Προεδρικοί σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με δημοσιογράφους κάνουν ανοιχτά λόγο για υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα από τις φράξιες στο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανατροπή του.

Ενδεικτικό για το κλίμα που επικρατούσε από την αρχή στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παρακάτω περιστατικό που μας μετέφερε, με έκπληξη, αξιόπιστη πηγή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το πρώτο «χτύπημα» με την «έκρηξη» Φίλη και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε μία τετραμελή αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας (μεταξύ των οποίων και ο Ν. Φίλης), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις του κόμματος για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες της πρωτεύουσας.

Το λόγο πήραν ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές που καθησύχασαν τους εμπόρους τονίζοντας ότι όλα όσα ακούγονται περί φόρων κ.λπ. είναι fake news, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και θα στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

Επίσης, αναφέρθηκαν εκτενώς στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα προοριζόταν για την στήριξη των μικρομεσαίων κατά κύριο λόγο.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του κάποιες μεγάλες εταιρίες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και πως η αξιοποίηση του Ταμείου θα είναι υπέρ των επιχειρήσεων που θα αναστήσουν την αγορά.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις και άρχισαν να ρωτούν διάφορα, ενώ εξέφρασαν παράπονα για τις διαδηλώσεις και την αντιμετώπιση των ταραξιών από τη Δικαιοσύνη, αφού, σύμφωνα με τους εμπόρους, «τους συλλαμβάνουν και ύστερα από λίγες ώρες είναι πάλι έξω».

Κάπου εκεί εξερράγη ο Νίκος Φίλης, και επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στους έκπληκτους και σοκαρισμένους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, χαρακτηρίζοντάς τους, μεταξύ άλλων, φασίστες και όργανα του κεφαλαίου.

Οι άλλοι υποψήφιοι έχασαν το χρώμα τους και πάσχιζαν να ηρεμήσουν τον Φίλη, και έφυγαν πεπεισμένοι ότι ο Σύλλογος θα είναι απέναντί τους. Κάτι που φάνηκε από σκόρπια σχόλια των εκπροσώπων των εμπόρων στο τέλος…

Αυτό έμεινε κρυφό, αλλά πλέον, μετά και το δεύτερο χτύπημα του Ν. Φίλη με τους μουσουλμάνους της Θράκης, πολλοί Προεδρικοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αφήνουν σαφείς υπαινιγμούς για υπονόμευση εκ των έσω, και δίνουν ραντεβού μετά τις εκλογές.

Η βασικότερη εισήγηση στον Αλέξη Τσίπρα από τους Προεδρικούς είναι να καθαρίσει το κόμμα από τις φράξιες ή να το αφήσει στα χέρια τους και να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας από την αρχή ένα άλλο κόμμα, που θα φέρνει περισσότερο προς Κεντροαριστερά.

Οι «53, η «Ομπρέλα», η «Ρόζα» και κάθε άλλη φράξια εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει οργή με την αυτόνομη δράση τους, η οποία θεωρείται εκ του αποτελέσματος υπονομευτική.

Μάλιστα, οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «το κόμμα αργά ή γρήγορα εάν δεν αλλάξει ρότα και δεν ληφθούν αποφάσεις, θα ξαναγίνει αυτό που ήταν κάποτε η μήτρα των περισσοτέρων. Ένα ΚΚΕ εσωτερικού τις εποχές της μιζέριας…».

Δείτε επίσης