Πολιτική

Στράτος Φαναράς: «H ΝΔ έχει μια απίστευτη σταθερότητα πάνω από το 40% - 41%»

Δεν φαίνεται να υπάρχει το ενδεχόμενο για εκλογές τον Αύγουστο, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis

Στράτος Φαναράς: «H ΝΔ έχει μια απίστευτη σταθερότητα πάνω από το 40% - 41%»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο όψεις θα έχει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που θα έχει το ναυάγιο στην Πύλο.

«Η μία όψη θα είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη περίοδο και, βέβαια, απ' ό,τι φαίνεται, και η αυτοδυναμία για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη Νέα Δημοκρατία», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Από την άλλη, η νέα Βουλή θα έλεγα ότι θα μοιάζει με ένα είδος εκκολαπτήριου για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και η επόμενη περίοδος δεν ξέρω αν θα είναι μακρά η όχι, αλλά σίγουρα θα χαρακτηριστεί από τις διεργασίες για την ανάδυση ενός νέου ισχυρού πόλου ο οποίος θα μπορεί να αποτελεί το αντίπαλον δέος για την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι από δω και πέρα δεν θα έχουμε αντίπαλον δέος για την κυβέρνηση. Αυτό θα είναι μια πρωτοφανής συνθήκη σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία».

Το ναυάγιο στην Πύλο

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λέει, δεν φαίνεται να υπάρχει το ενδεχόμενο για εκλογές τον Αύγουστο, καθώς «η ΝΔ έχει μια απίστευτη σταθερότητα πάνω από το 40%-41%, κινείται εκεί, μέσα στο ποσοστό δηλαδή που πήρε, άρα δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό (σ.σ.: εκλογές τον Αύγουστο)».

Ερωτηθείς κατά πόσον το ναυάγιο της Πύλου μπορεί να επηρεάσει την ψήφο της 25ης Ιουνίου, είπε: «Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι όταν δεν μας αφορά κάτι προσωπικά, τότε έχει ένα διάστημα “ζωής” που επηρεάζει τα δημόσια πράγματα, το οποίο μπορεί να είναι και ένας μήνας, και μετά υποχωρεί. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτό το γεγονός. Δεν ξέρω αν στο συλλογικό υποσυνείδητο θα χρεωθούν ευθύνες και πού θα αποδοθούν. Οπότε, νομίζω ότι καλό θα είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί».
Δεν μπορώ να εικάσω, ειδικά μετά το προηγούμενο της τραγωδίας των Τεμπών, όπου είδαμε ότι δημιουργήθηκε ένα έντονα απαισιόδοξο και οργισμένο κλίμα, το οποίο όμως μετά από μία-δύο εβδομάδες άρχισε να υποχωρεί. Επομένως, καλύτερα θα ήταν να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτή την εβδομάδα και να μην εικάσουμε» κατέληξε.

Δείτε επίσης