Πολιτική

Τσίπρας: Αστείες δικαιολογίες για ναυάγιο-Εθνική ανευθυνότητα Μητσοτάκη στη Ροδόπη

«Εμείς σώσαμε ζωές, αυτό που συνέβη είναι απάνθρωπο», είπε για το ναυάγιο, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για την Ροδόπη

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας στον Alpha
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (16/06) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ναυάγιο στην Πύλο και την πολύνεκρη τραγωδία.

Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε-μεταξύ άλλων- πως «στη διακυβέρνησή μας εμείς σώσαμε ζωές, αυτό που συνέβη με το συγκεκριμένο ναυάγιο ήταν λάθος».

«Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε ειναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη και όμως το πλοίο βυθίστηκε και σημείωσε πως «το να λέμε ότι δεν ζήτησαν βοήθεια, ότι δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και μετά να λένε ότι έγινε επιχείρηση... Αντί γι' αυτές τις αντιφάσεις εγώ θα προτιμούσα ένα πράγμα, να ακούσω μια συγγνώμη».

Σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ «γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτια της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική πολιτική της».

«Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια 4ετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς», τόνισε.

«Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασώζονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι εδώ και μια 4ετία «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», για να υπογραμμίσει ότι «και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

Σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί.

«Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε», σχολίασε.

Εξάλλου, για το θέμα της Ροδόπης και του ρόλου που έπαιξε το τουρκικό προξενείο στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας», αναφέροντας παράλληλα πως «εγώ δεν υπήρξα πωλητής πατριδοφροσύνης» και ότι «χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα στα εθνικά θέματα».

Δείτε επίσης