Πολιτική

Εκλογές 2023: Πρόβα τζενεράλε από το ΥΠΕΣ και την Singular Logic για την 25η Ιουνίου

Η τελευταία δοκιμή για την διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας

Εκλογές 2023: Πρόβα τζενεράλε από το ΥΠΕΣ και την Singular Logic για την 25η Ιουνίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, την προσεχή Κυριακή, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την εταιρεία Singular Logic, θα πραγματοποιήσουν την τελευταία δοκιμή των ηλεκτρονικών συστημάτων για την εκλογική διαδικασία.

Αύριο λοιπόν Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 στις δύο το μεσημέρι, παρουσία της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού και των εκπροσώπων της SingularLogic, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27) η πρόβα τζενεράλε, η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα το απόγευμα στις έξι η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών κ. Σπανού αναμένεται να επισκεφθεί με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Βασίλη Σκουρή το Κέντρο Τύπου που έχει δημιουργηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο για τις ανάγκες δημοσιογραφικής κάλυψης των εκλογών.

Η γενική δοκιμή – πρόβα και η επίσκεψη στο Ζάππειο Μέγαρο θα καλυφθούν τηλεοπτικά από συνεργείο της ΕΡΤ και το υλικό θα διανεμηθεί στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Παρόμοια δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί και στις πρώτες εθνικές εκλογές που έγιναν πριν από έναν μήνα, στις 21 Μαΐου, με στόχο να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην συλλογή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας αλλά και στην σωστή, έγκαιρη και έγκυρη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Το γεγονός ότι σε αυτές τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, δεν θα υπάρξει σταυροδοσία υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, καθώς έχει αποφασιστεί η λίστα, θα έχει ως αποτέλεσμα την γρηγορότερη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων όπως και την μετάδοση τους.

Οι συμβουλές για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου από το υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκυκλίους του ενημερώνει τους πολίτες για το τι θα πρέπει να γνωρίζουν για την εκλογική αναμέτρηση.

Εκλογές με λίστα

Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων.

Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα). Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.

Πώς ψηφίζουν ετεροδημότες και κάτοικοι του εξωτερικού

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Η λίστα των ετεροδημοτών θα διευρυνθεί μόνο με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και διεκπεραιώθηκαν από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023. Ωστόσο, συνιστάται η εκ νέου ενημέρωση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουμε για να ψηφίσουμε

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Υπενθυμίζεται πως η εκλογική διαδικασία ξεκινά την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 7.00 π.μ. και τελειώνει στις 19.00 μ.μ.

Δείτε επίσης