Πολιτική

Μπακογιάννη: «Είναι μονόδρομος ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Τι σχολίασε για την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή

Μπακογιάννη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη καλεσμένη στην Κοινωνία Ώρα Mega με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη αναφέρθηκε στη συγκίνηση για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επόμενη μέρα των εκλογών στη ΝΔ, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις αναταρραξεις που βιώνει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα θέματα της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση, τα οποία και αποτελούν προτεραιότητές της, είναι η οικονομία και το νέο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα «τρέχουν» τα ζητήματα της Παιδείας, της στέγασης, της ακρίβειας και τα ελληνοτουρκικά.

Το ζήτημα της Ροδόπης θα θίξει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Ιδιαίτερα, για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την ανάγκη προσέγγισης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με την Ελλάδα να αποτελεί τη διόδο για αυτό το εγχείρημα.

«Περνάμε μία περίοδο τετράμηνης νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά. Δεν έχουμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις μετά από τη διπλωματία των σεισμών. Υπάρχει μία εκπεφρασμένη βούληση να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι», δήλωσε.

«Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το 25% του τουρκικού κοινοβουλίου είναι δεδηλωμένοι εθνικιστές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν θα αλλάξει. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα;»

«Αλίμονο εάν μία κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε το εθνικά επιβεβλημένο, γιατί είχε κάποιος ενόματι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή. Η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις βεβαίως. Ότι θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, εννοείται και βεβαίως του συνόλου της Βουλής. Όλα αυτά τα θεωρώ αυτονόητα και επιβεβλημένα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει πλέον την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι το κόστος μίας μακρόχρονης έντασης με την Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως την θλίβει το γεγονός ότι σε πολλές ψηφοφορίες δεν ψήφισε τη γραμμή που είχε συμφέρον για τη χώρα.

Ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν είναι εκείνο της Ροδόπης και της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν δέχεται τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν μπορώ να διανοηθώ τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα»

Μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση, με την ίδια να εύχεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να βρουν τον δρόμο τους και να ασκήσουν μία σημαντική αντιπολίτευσης.

Όσο για το θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν μπορεί να φανταστεί το κόμμα δίχως να έχει ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν βλέπω πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει χωρίς τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάγκο, δεν έχει έναν άνθρωπο που να είναι ίδιου επιπέδου πολιτικά με τον Τσίπρα. Εάν είχε θα τον είχατε δει εδώ και πέντε ημέρες, μην σας πω ότι θα τον είχατε δει στις εκλογές του Μαΐου. Κατά τη γνώμη μου, είναι μονόδρομος ο Αλέξης Τσίπρας».

«Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι οι Σπαρτιάτες»

«Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τους «Σπαρτιάτες», το ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή και όλα δείχνουν πως έχει στενό δεσμό με τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε δημόσια τον Ηλία Κασιδιάρη για την υποστήριξή του, ενώ ο φυλακισμένος για εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης έκανε λόγο για «ανεπανάληπτο θρίαμβο».

«Όταν θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση του ελληνικού λαού, όταν δηλαδή τοποθετηθούν στην ελληνική Βουλή», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πολιτικός έθιξε το ζήτημα της Παιδείας στην πάταξη του φασισμού και της ακροδεξιάς.

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δούμε από την αρχή τα θέματα εκπαίδευσης των παιδιών μας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο στα θέματα της Δημοκρατίας. Η λογική ότι όλα αυτά είναι κεκτημένα και δεν μας χρειάζονται πια, δεν είναι έτσι. Οφείλει κανένας να εκπαιδεύει τη νέα γενιά, να μαθαίνει τη σημασία της Δημοκρατίας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θέλει δουλειά αυτό το πράγμα. Με νόμους δεν αντιμετωπίζονται υπαρκτά πολιτικά θέματα, αντιμετωπίζονται πρόσκαιρα, όπως το θέμα Κασιδιάρη», δήλωσε.

Για τα ποσοστά αποχής στην κάλπη της 25ης Ιουνίου υποστήριξε πως με αυτό τον τρόπο κατάφεραν αν μπουν στη Βουλή μικρότερα κόμματα που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία της και να την μετατρέψουν σε τσίρκο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Προσωπική μου γνώμη, δεν πιστεύω ότι δικαστικά λύνονται τέτοια θέματα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη, δεν πιστεύω σε δικαστικές προσφυγές. Ηρωοποιείς κάποιους ανθρώπους άνευ λόγου και αιτίας. Ας τους ακούσουμε τι λένε στη Βουλή, ποια είναι η θεωρία τους, περα από το ότι θεωρούν ότι πρέπει να βγει ο Κασιδιάρης από τη φυλακή. Τι άλλο έχουν να πουν;».

«Η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε για τις ιδέες και τις Αρχές της, αλλά για εγκληματική οργάνωση, γιατί σκότωσε κόσμο. Δεν ποινικοποιούνται στη Δημοκρατία οι ιδέες. Οι ιδέες είναι ελεύθερες».

Δείτε επίσης