Πολιτική

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Ράμα από τις Βρυξέλλες

Μια ανάσα η Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Ράμα από τις Βρυξέλλες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκάθαρος απέναντι στους γείτονές μας σε Άγκυρα και Τίρανα εμφανίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία των σχέσεών μας στο εξής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έστειλε μηνύματα τόσο στον Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Έντι Ράμα ενώ στις επαφές που είχε με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ενημέρωσε για την κατάσταση τόσο στο μεταναστευτικό και την στάση της Τουρκίας όσο και για την υπόθεση του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι από τις αλβανικές αρχές.

Όσον αφορά στην Τουρκία και την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να αποτρέπουμε βάρκες από το να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές.

Αναφερόμενος στην συνάντηση και τις προσδοκίες που έχει από αυτή ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ναι, να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε επίσης ότι και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε μια παράγραφος για τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα στήριξε και η οποία ουσιαστικά, υπενθυμίζοντας όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελπίζει ότι μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων σε μια νέα βάση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ως δείγμα καλυτέρευσης των σχέσεων ανάμεσα στους δυο γείτονες κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία στον αέρα, όσον αφορά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα απέναντι στην Αλβανία προειδοποιώντας τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει έτσι, η φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και τόνισε ότι αισθάνεται απογοητευμένος και αγανακτισμένος από την στάση των αλβανικών αρχών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεχιστεί αναίμακτα η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λέγοντας ότι από την επίλυση ή μη της υπόθεσης Μπελέρη θα εξαρτηθεί η ελληνική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μάλιστα σύντομα, ενώ όσον αφορά στην μάχη κατά της ακρίβειας δεσμεύθηκε ότι όσο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει η κυβερνητική αντίδραση θα είναι συντονισμένη για να μπορέσουν να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλα μέτρα στήριξης πλην της συνέχισης του Καλαθιού του Νοικοκυριού για άλλους έξι μήνες αλλά παρέπεμψε στις προγραμματικές του δηλώσεις στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Η πολιτική της Κυβέρνησής μας, θα ξεδιπλωθεί και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη και αμέσως μετά, φυσικά ένα μεγάλο μέρος -ειδικά τα μέτρα που αφορούν το 2024- θα νομοθετηθούν, έτσι ώστε να τελειώσει και αυτή η συζήτηση την οποία είχαμε ακούσει πολύ έντονα προεκλογικά, σχετικά με τη δυνατότητά μας ή τη βούλησή μας να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι είναι ζήτημα χρόνου καθώς το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε και ήταν η πολιτική αβεβαιότητα εξαλείφθηκε.

Δείτε επίσης