Πολιτική

Μαξίμου: Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί να έχει συνέχεια και συνέπεια

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ταγίπ Ερντογάν, ελληνοτουρκικά, Σύνοδος Κορυφής NATO, συνάντηση, Βίλνιους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

To φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Τι είχε προηγηθεί

Όπως ήδη έχει αναφερθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι δύο άνδρες είχαν μία ειλικρινή συζήτηση, με τη συνάντησή τους να κρατά το διπλάσιο χρόνο του προγραμματισμένου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια, από εδώ και πέρα. Τον «οδικό χάρτη» θα επεξηγήσει στις δηλώσεις του το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης, αν και ήδη έχει δοθεί το στίγμα από τη συνάντηση Δένδια-Γκιουλέρ με την επαναδρομολόγηση των ΜΟΕ.

Η θερμή χειραψία Μητσοτάκη - Ερντογάν:

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν και έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Μητσοτάκης: Κι εμείς έχουμε νέα ομάδα πια στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν μια καλή επαφή.

Νωρίτερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών), η Αριστοτελία Πελώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος.

Μητσοτάκης Μακρόν

Δείτε επίσης