Το ελληνικό… Φαρ Ουέστ στο Δέλτα
Οι αυτόκλητοι «σερίφηδες» προκαλούν και διχάζουν στον Έβρο

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο, με τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» που συλλάμβαναν παράτυπους μετανάστες, προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη, η οποία διχάστηκε μεταξύ της νομιμότητας και της «αναγκαιότητας».
Παράλληλα, προκάλεσαν την παρέμβαση της Ευρώπης, αφού «εξωδίκως» η Κομισιόν κάλεσε την κυβέρνηση, δια μέσω αξιωματούχων της, να λάβει μέτρα για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο της αυτοδικίας σε βάρος παράτυπων μεταναστών. Όταν συνέβη το πρώτο περιστατικό με τη σύλληψη και τον εγκλεισμό σε τρέιλερ αγροτικού περίπου 25 μεταναστών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –αντιλαμβανόμενος ότι η χώρα μας θα μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε.– επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος χωρίς καμία καθυστέρηση.
Πράγμα που έγινε με τη σύλληψη των τριών αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων», ενώ στη συνέχεια συνελήφθη άλλος ένας. Ο πρωθυπουργός ήθελε –σύμφωνα με συνεργάτη του– να στείλει μήνυμα προς όλους ότι ο νόμος εφαρμόζεται από τα εντεταλμένα Όργανα του και μόνο.
Στη συζήτηση, όμως, εισήλθε και ο σύλλογος «Αινήσιο Δέλτα», ο οποίος αποτελείται από μέλη που φέρονται να προστατεύουν αφενός τη χλωρίδα και την πανίδα του Δέλτα του Έβρου, αλλά και να επικουρούν το Στρατό στη φύλαξη των συνόρων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου και βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης μπήκε στο στόχαστρο, ενώ ο Σύλλογος ταυτίστηκε με τους αυτόκλητους «σερίφηδες». Ο ίδιος ο κ. Παπαδάκης, όμως, με δήλωσή του στη «ΒτΚ», τονίζει ότι «κανένας από τους συλληφθέντες δεν ανήκει στο “Αινήσιο Δέλτα”».
Την ίδια στιγμή, ο εκδότης της εφημερίδας του Έβρου «Γνώμη» Γιάννης Λασκαράκης κατηγορεί, μέσω της εφημερίδας μας, το «Αινήσιο Δέλτα», και θεωρεί τα μέλη του «ακροδεξιά στοιχεία που επίσημα, πια, τους έδωσαν την άδεια να βγουν στους δρόμους να κυνηγάνε τους μετανάστες». Ο κ. Παπαδάκης απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Λασκαράκης, και θεωρεί πως όσοι τον έβαλαν στο στόχαστρο επιθυμούν να πλήξουν την Ελληνική Λύση.
Στο θέμα παρεμβαίνει και ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Τάσος Δημοσχάκης, ο οποίος υπήρξε επί διετία αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, και έχει άριστη γνώση των τεκταινόμενων στο Δέλτα του Έβρου.
«Η ανθρώπινη παρουσία στο Δέλτα είναι επιβεβλημένη αλλά οριοθετημένη, σύννομη χωρίς έκτροπα! Όσοι δραστηριοποιούνται στο Δέλτα Έβρου καλύπτουν μία σημαντική αδυναμία του Ελληνικού Κράτους, αυτήν της καθημερινής και επί 24ώρου βάσεως, χρήσιμης ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας», επισημαίνει ο βουλευτής στη «ΒτΚ», και τονίζει ότι «αναμένεται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχετικού ρυθμιστικού Π.Δ. με το οποίο θα καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι χωροθετήσεις!».
«Κράτος εν κράτει»
Ο κ. Λασκαράκης αναφερόμενος στο Σύλλογο «Αινήσιο Δέλτα» λέει ότι ζούνε μέσα στο Δέλτα του Έβρου, σε ένα βιότοπο, όπου επιτρέπεται να διαβούν μόνο ψαράδες ύστερα από σχετική άδεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκεί χτίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, περίπου 170 σπίτια σε δημόσια γη, και αρκετοί μένουν μονίμως εκεί.
«Δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και δεν ξέρω πώς διαβιούν εκεί. Δεν μπορεί να τους βγάλει κανείς γιατί προβάλλουν το ότι φυλάνε “Θερμοπύλες” και ότι τους φοβούνται οι Τούρκοι», προσθέτει. Ο εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη», το 1999, είχε πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση της καθιερωμένης συνάντησης Τούρκων και Ελλήνων δημοσιογράφων που κάθε χρόνο γίνονταν (με την στήριξη των τότε υπουργών Εξωτερικών. Γ. Παπανδρέου και Τζεμ) σε διαφορετική πόλη. Το 1999 είχε αναλάβει να το διοργανώσει ο ίδιος στην Αλεξανδρούπολη, αλλά δεν έγινε ποτέ, γιατί κάποιοι έκαψαν το αυτοκίνητό του και πέταξαν τρικάκια, τα οποία έγραφαν «οι προδότες στην κρεμάλα», ενώ λίγο μετά τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.
Πάντως, ο κ. Λασκαράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν κατηγορεί τον συγκεκριμένο σύλλογο για όλα αυτά, αφού δεν βρέθηκαν ποτέ οι ένοχοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σύλλογος «Αινήσιο Δέλτα» είναι «“κράτος εν κράτει”. Δεν τους αγγίζει κανείς, ενώ περνούν αξιωματούχοι από εκεί και τους επαινούν, και το δασαρχείο δεν μπορεί να τους αποβάλει. Μέχρι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να τους τιμήσει».
Οι καλύβες έχουν τη δική τους ιστορία…
Η αλήθεια είναι πως το «Αινήσιο Δέλτα» έχει σημαντική επιρροή στην τοπική κοινωνία, και σχεδόν κάθε συνδυασμός στις τοπικές εκλογές έχει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπό του. Το ότι η Ελληνική Λύση κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της στον Έβρο δεν είναι άσχετο από την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι, αλλά και από τη δραστηριότητα του Συλλόγου, ο πρόεδρος του οποίου Π. Παπαδάκης εξελέγη βουλευτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εισηγήσεων προς την κυβέρνηση ήταν και μία (από στέλεχος που δεν ανήκει οργανωτικά στη Ν.Δ., αλλά στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο) που ζητούσε να κηρυχθεί στα δικαστήρια παράνομος ο σύλλογος, αλλά δεν έγινε αποδεκτή, αφού συνεκτιμήθηκαν πολλά στοιχεία, που αφορούν κυρίως την ασφάλεια της περιοχής. Ο κ. Παπαδάκης από την πλευρά του μιλώντας στη «ΒτΚ» τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ισχύει τίποτε από όσα του καταλογίζουν σχετικά με τη δράση του Συλλόγου.
«Δεν ήταν μέλη του Συλλόγου μας, κανένας από τους τρεις που συλλάβανε. Δεν είχαν καμία σχέση με το Σύλλογό μας», λέει και υποστηρίζει ότι στο Δέλτα διαβιούν «ψαράδες και κτηνοτρόφοι, που διαμένουν για όσο διάστημα εργάζονται και αποθηκεύουν τα εργαλεία της δουλειάς τους». Απαντώντας στα περί αυθαίρετων κατασκευών λέει ότι πρόκειται για κατασκευές από λαμαρίνα και πάνελ, που υπάρχουν πάνω από μισό αιώνα και με το νόμο 4495-2017 ανεστάλησαν οι κατεδαφίσεις.
Τέλος, προσθέτει ότι το 2020 ο σύλλογος λειτούργησε επικουρικά προς το Στρατό και τη Συνοριοφυλακή. «Συνδράμαμε με αγρότες και κτηνοτρόφους τις Αρχές. Όσοι έχουν όπλα έχουν άδεια, είναι κυνηγοί. Και είναι και εθνοφύλακες. Θέλουν να πλήξουν το κόμμα στο πρόσωπό μου», επισήμανε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Τάσος Δημοσχάκης δηλώνει στη «ΒτΚ», πως «όσοι κινούνται εντός της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν καλά το ρόλο τους και να περιορίζονται σε αυτόν. Το Δέλτα του Έβρου είναι εθνική, φυσική και περιβαλλοντική κληρονομία. Δεν προσφέρεται για πολιτικό ακτιβισμό, λαϊκισμό και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες. Τα σύνορα και οι κάτοικοι πλησίον αυτών, απαιτούν ειρήνη, εθνική ενότητα, σύνεση και συναντίληψη. Οι ακρότητες, οι κραυγές και τα πολιτικά συνθήματα εντός του Δέλτα του Έβρου είναι ανεύθυνη επιλογή».
Ο κ. Δημοσχάκης λέει ότι το 2020 βοήθησαν στην αντιμετώπιση της εισόδου μεταναστών, συνδράμοντας στο έργο των Ε.Δ. και των Σ.Α. που είναι θεσμικά επιφορτισμένα με τη φύλαξη των συνόρων. «Συλλογικότητες όπως το “Αινήσιο Δέλτα” νυχθημερόν με εθελοντές κι οχήματα προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα συμβάλλοντας στο θετικό αποτέλεσμα και σε μία σημαντική νίκη της χώρας μας», υποστηρίζει ο κ. Δημοσχάκης.