Πολιτική

Στη Λευκωσία σήμερα ο πρωθυπουργός–Η σημασία της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ενέργεια και Ασφάλεια ψηλά στην ατζέντα

Στη Λευκωσία σήμερα ο πρωθυπουργός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κομβικής σημασίας θεωρείται η σημερινή τριμερής συνάντηση που θα έχουν Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ στη Λευκωσία καθώς θα σταλεί μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

Η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ είναι η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε.

Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κυριαρχήσουν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας, πολιτικής προστασίας, κλιματικής κρίσης και τουρισμού.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Θα συζητηθεί ακόμη και το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ)

Η Τριμερής Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. Πριν την έναρξή της ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών ηγετών και η Ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 10:00 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 10:35 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και με το πέρας οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Δείτε επίσης