Αντί να ενώσει... δίχασε! Το βίντεο Κασσελάκη και η απειλή διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ
Πόλεμος έχει ξεσπάσει για μια ακόμη φορά στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου με αφορμή την επίσκεψη του υποψήφιου προέδρου στη Μακρόνησο

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου που θα γίνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Σε ρόλο αφηγητή, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει πως «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις πληγές μας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να τις επουλώσουμε», υπογραμμίζοντας πως ακόμη και κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής Αριστεράς που εξορίστηκαν, «λέτε να συμφωνούσαν σε όλα; Λέτε να μην είχαν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις;»…
Η συμβολική επίσκεψη του στη Μακρόνησο και η αναφορά του στην Αριστερά και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι χιλιάδες των αγωνιστών άναψε φωτιές σε στελέχη και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει βροχή δηλώσεων αλλά και σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα.
Ανάμεσα στις έντονες αντιδράσεις ήταν αυτή του ευρωβουλευτή του κόμματος, Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος είπε ξεκάθαρο «όχι» στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και αυτή του Νίκου Μπίστη, ο οποίος δήλωσε πως «είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια».
Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη τάχθηκε υπέρ της ενότητας αλλά ταυτόχρονα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως «και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα»...
Πάντως ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τον σάλο που προκάλεσε το σποτ, αλλά και τις φήμες περί διάσπασης, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε χάσει είτε κερδίσει, και απηύθυνε κάλεσμα να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές όσοι θέλουν ένα μοντέρνο και προοδευτικό κράτος.
«Καθαρές κουβέντες: Αν κερδίσω, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Αν χάσω θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει στην ανάρτησή του, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σε περίπτωση νίκης του θέλει τον κόσμο του κόμματος για να «χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος».
«Από μένα είναι όχι»…
«Μεγάλο λάθος», χαρακτήρισε το βίντεο ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Όχι» στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Πέτρος Κόκκαλης. Με ανάρτησή του σχολιάζει την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κόπηκε στα δύο όχι από τον εθνικό διχασμό αλλά επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός... Από μένα είναι "όχι"»…
«Σε όλα (πρέπει να) υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαρίλαου και του Λεωνίδα» επισήμανε σε ανάρτησή του ο Νίκος Μπίστης, καταλήγοντας πως «την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε πέραν των άλλων και για την σοβαρότητα του κόμματος μας»…
Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησαν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Όπως ανέφερε η κ. Κουτσούμπα, «η Μακρόνησος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος και αρχαιολογικός χώρος. Οποιαδήποτε επαγγελματική βιντεοσκόπηση χρειάζεται τις άδειες των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Πόσο μάλλον για προεκλογικό βίντεο όποιου είδους». Και πρόσθεσε:
«Δεν γνωρίζω να δόθηκε άδεια για το βίντεο του κ. Κασσελάκη που κυκλοφόρησε σήμερα. Ελπίζω να έχει ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες και να είναι λάθος η πληροφόρησή μου. Για να μην χρειαστεί να θυμίσω ποιος ήταν ο προηγούμενος που γύρισε χωρίς άδεια προεκλογικό βίντεο σε αρχαιολογικό χώρο, γιατί είναι χάλια ο παραλληλισμός»...
Υπέρ, Αποστολάκης, Πολάκης και Καρανίκας
Από πλευράς του, ο ναύαρχος και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μετέφερε τον κ. Κασσελάκη και το συνεργείο στην Μακρόνησο με το φουσκωτό σκάφος του για τις ανάγκες του τηλεοπτικού γυρίσματος, υπεραμύνθηκε σήμερα της ενωτικής διάθεσης του σποτ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απάντησε πως «ζήτησε ο κ. Κασσελάκης να κάνει ένα ρεπορτάζ στη Μακρόνησο. Ο καιρός είχε πολλά μποφόρ. Και έγινε η ανάλογη “καταδρομική επιχείρηση”. Πήγαμε με ένα φουσκωτό», αποκάλυψε ο κ. Αποστολάκης, για να προσθέσει πως «το γύρισμα και η εμφάνιση είναι ενωτική». Για τις αντιδράσεις έκανε λόγο για «κουτσομπολιό χαμηλού επιπέδου», ενώ ερωτηθείς για το εάν στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ξεκαθάρισε ότι «κάθε υποψηφιότητα η οποία είναι φρέσκια και έχει νέες ιδέες είναι ευπρόσδεκτη» και συμπλήρωσε ότι «πιστεύω σε καθετί καινούργιο που δίνει ελπίδα και κεντρίζει το ενδιαφέρον και των νέων ανθρώπων», αν και διαφώνησε με την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Η δήλωση πάντως του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί λάθους προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook υπερασπίζεται την κίνηση Κασσελάκη και παράλληλα σχολιάζει πως «προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα!!», ενώ, παράλληλα, παραθέτει ανάρτηση σχετικά με την Μακρόνησο, με την οποία τονίζει ότι συμφωνεί.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κασσελάκης μετρά στο πλευρό του για το συγκεκριμένο θέμα και τον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος συμφώνησε με την επιλογή του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «ο σύντροφος Κασσελακης ανέδειξε προεκλογικά την πανλαϊκή αξία και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της ιστορίας. Καλά έκανε».
«Η Μακρόνησος ανήκει στον λαό γιατί οι αγωνιστές τότε ήταν αγωνιστές για τον λαό. Δεν ανήκει στα κόμματα της αριστεράς του σήμερα που σαπίζουν στον φετιχισμό τους, ούτε σε βουλευτές και ευρωβουλευτές που κόπτονται για τον λαό. Ο λαός προφανώς έχει ξεπεράσει τους δογματικούς», έγραψε ο κ. Καρανίκας.
«Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις»
Με μια σιβυλλική δήλωση, ανοιχτό για πρώτη φορά το παράθυρο διάσπασης του κόμματος άφησε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», ήταν η απάντηση της στην ερώτηση εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ…
«Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα» μιλώντας σε εκπομπή του ioanninatv.
Έφη Αχτσιόγλου: «Κάθε υποψήφιος επιλέγει τον τρόπο που θα πορευτεί»
Πάντως, η επίσης υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, θέλησε σήμερα να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κάθε υποψήφιος επιλέγει τον τρόπο που θα πορευτεί» και τόνισε πως «όχι απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι το ελάχιστο. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε και κανέναν περισσότερο», για να προσθέσει πως όλα τα στελέχη, και των υποψηφίων προέδρων συμπεριλαμβανομένων, θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα με βάση τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους όπου μπορούν να αποδώσουν περισσότερο.
Δημοσκόπηση - έκπληξη για την ηγεσία
Μια δημοσκόπηση της Real Poll ήρθε να δώσει μια διαφορετική εικόνα για τη μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του κόμματος την Τρίτη 12/9, καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται της Έφης Αχτσιόγλου με σχεδόν 8%.
Η έρευνα για λογαριασμό του militaire.gr έγινε σε δείγμα 1.672 πολιτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, ενώ διενεργήθηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Στο ερώτημα ποιον προτιμάτε για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, o κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει ισχυρό προβάδισμα, καθώς φτάνει το 42,2% έναντι του 34,1% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ οι Τσακαλώτος και Παππάς ακολουθούν με 9,4% και 9,2% αντίστοιχα.