Πολιτική

Σήμα επανεκκίνησης η αποψινή ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Όλα όσα θα πει ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης, ΔΕΘ, ομιλία, Θεσσαλονίκη, Βελλίδειο, μέτρα στήριξης, κοινωνικές παροχές, οικονομία, δικαιοσύνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Να αφήσει πίσω του ένα σκληρό καλοκαίρι και μια πολύ δύσκολη έναρξη του φθινοπώρου θα επιχειρήσει απόψε με την ομιλία του στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το σύνθημα για την επόμενη ημέρα περιγράφοντας βήμα – βήμα το σχέδιό του για αλλαγές στην δομή του κράτους που θα είναι πάντα δίπλα και όχι απέναντι από τον πολίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα από το βήμα της 87ης ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα σε τομείς της καθημερινότητας όπως η παιδεία, η υγεία, η πολιτική προστασία και η δικαιοσύνη.

Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία ενίσχυσαν την ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ενώ όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες θα ήταν καταστροφικό πρωτίστως για τη χώρα, να μπει η κυβέρνηση σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας περιμένοντας έναν ανασχηματισμό.

Για τον λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός έκοψε κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου κυβέρνηση και χώρα να αλλάξουν σελίδα.

Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να κλείσουν γρήγορα οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες με τα μέτρα αποκατάστασης να τρέχουν και να ελέγχονται σε καθημερινή βάση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο χρόνος πιέζει καθώς οι πολίτες των πλημμυρισμένων περιοχών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας.

Ήδη από χθες άρχισαν να καταβάλλονται τα πρώτα βοηθήματα στους πλημμυροπαθείς.

Ο βασικότερος άξονας στην ομιλία του πρωθυπουργού, θα αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα που αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες σε τομείς που βάζουν φρένο σε αυτό που περιέγραψε ο ίδιος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν 2 μήνες, ως πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό.

Έτσι, αναμένονται ανακοινώσεις που θα αφορούν:

1. Στην οικονομία (μεταρρυθμίσεις σε δομές για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής).

2. Στη Δικαιοσύνη (αλλαγές για να σταματήσει η ατιμωρησία, να υπάρχει επιτάχυνση στην απονομή της)

3. Στην Υγεία (μεταρρύθμιση όλου του συστήματος, πάταξη γραφειοκρατίας)

4. Αλλά και στη Παιδεία (αξιολόγηση, ψηφιακός εκσυγχρονισμός στις δημόσιες δομές)

Έμφαση θα δοθεί στις αλλαγές στην πολιτική προστασία, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινώσει νέο, τυποποιημένο πλαίσιο για την συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες.

Όσο για το λεγόμενο «Καλάθι της ΔΕΘ», αυτό φέτος θα είναι μικρό, εκτός εκπλήξεων αν και όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη ήδη έχει υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί προεκλογικά.

Εκτός κάποιας ευχάριστης έκπληξης, ή άσσου στο μανίκι του πρωθυπουργού αναμένεται:

- Να μην επεκταθεί το market pass για ακόμη δύο μήνες, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο.

- Η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, και προγραμματιζόταν να δοθεί τον Δεκέμβριο, να μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Επίσης, μένει στο πρωθυπουργικό συρτάρι μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Ωστόσο, θα δοθεί η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης