Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα γίνει την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

μητσοτακησ, νεα υορκη, ερντογαν, Συναντηση Μητσοτάκη Ερντογαν, ΗΠΑ Μητσοτακης, Συναντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ΗΠΑ, Συναντηση Ερντογαν Μητσοτακη, ελληνοτουρκικα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος πρόεδρος, Μέτρα Οικοδόμησης
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η σύνταξη του συνυποσχετικού με την Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή το αργότερο το Μάρτιο, είναι η στόχευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

H επικείμενη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν, την άλλη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, θα αποτελέσει το πρώτο «βήμα» μίας πορείας που προμηνύεται μακρά, με πρώτο σταθμό της μία συμφωνία στο ίδιο «μήκος κύματος» με τη Συμφωνία της Μαδρίτης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βατήρα για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Αυτό είναι το μάξιμουμ που φέρεται να είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει στην Άγκυρα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρχει ένα ανάλογο «αντίτιμο» από την τουρκική πλευρά. Εντός του προσεχούς εξαμήνου, λένε κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες που θήτευσαν στο Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.), θα υπάρχει «καθαρή εικόνα» για το εάν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για κάποια συμφωνία, και αυτό αφορά κυρίως την τύχη του συνυποσχετικού

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνή της Κυριακής» από καλά ενημερωμένες πηγές, η εντολή που έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ολοκλήρωση της σύνταξης του συνυποσχετικού μέχρι το τέλος του εξαμήνου, εάν και εφόσον η Τουρκία είναι πρόθυμη να συμπράξει σε αυτό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η χώρα μας θα δείξει καλή θέληση, αλλά εάν η Τουρκία (δηλ.ο Ερντογάν) δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις που η Αθήνα θεωρεί παράλογες, τότε η σύνταξη του συνυποσχετικού θα παραπεμφθεί στις καλένδες...

Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, η οποία προετοιμάζεται υπό άκρα μυστικότητα από την ελληνική πλευρά –με χειριστές την κ. Παπαδοπούλου και τον κ. Γεραπετρίτη υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού– θα αποτελέσει απλώς ένα πρώτο βήμα για να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι περαιτέρω συνομιλίες.

Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Γερμανίας –με τις ευλογίες και την προτροπή της Ουάσινγκτον– αφού το Βερολίνο φέρεται να πιέζει και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, και οι ΗΠΑ πιέζουν διακριτικά για την ώρα, ώστε να υπάρξει μία κατάληξη θετική, και η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει τις δύο χώρες να προχωρήσουν «με θαρραλέα βήματα», σύμφωνα με έμπειρο διπλωμάτη.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι το επόμενο στάδιο, και η κυβέρνηση ποντάρει αρκετά σε αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες θα αφορούν κυρίως θέματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής». Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τα ΜΟΕ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.) Θ. Λαλάκος, ενώ θα περιοριστεί ο ρόλος των στρατιωτικών με τη σύμφωνη γνώμη του Πενταγώνου. Αυτό το ήθελαν και οι Τούρκοι εδώ και πολύ καιρό, και είχαν ενημερώσει αρμοδίως την ελληνική πλευρά…

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μία αρχική συμφωνία στο πνεύμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο, και από εκεί και πέρα βήμα προς βήμα μέχρι να υπάρξει ένας κοινός τόπος. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για μία συμφωνία στο μέλλον, ενώ τονίζει ότι αυτό που εμείς θεωρούμε «κυριαρχία» είναι επί της ουσίας «προσδοκώμενη κυριαρχία», άρα δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων από κάτι που ήδη κατέχει η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Συμφωνία της Μαδρίτης το 1997, επί κυβέρνησης Σημίτη, σφράγισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα αναγνώρισε «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (χωρίς να διευκρινίζονται), και δεσμεύθηκε για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», έναντι τουρκική δέσμευσης για «αποφυγή χρήσης βίας» στις διμερείς σχέσεις και στο «σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε πλευράς».

Συγκεκριμένα, το 4ο (από τα έξη) σημείο της Συμφωνίας προέβλεπε «σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις, τότε, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Βερολίνο και Άγκυρα πιέζουν για «λύση» στα Ελληνοτουρκικά

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», τόνισε Γερμανός διπλωμάτης σε Έλληνα συνάδελφό του μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Κατά πληροφορίες, οι ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα, εκτιμούν ότι αυτή τη φορά, οι συνθήκες για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων φαίνονται πιο ευνοϊκές από ό,τι στο παρελθόν, και αυτό οφείλεται αφενός στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και στις δύο χώρες, αλλά και στα γεωπολιτικά δεδομένα στον απόηχο του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Η διαφορά τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η Τουρκία φέρεται να πιέζει τη χώρα μας να επισπευσθούν οι συνομιλίες, και είναι ενδεικτική η πίεση που άσκησε πρόσφατα ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα –όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές– εστάλη επιστολή από την τουρκική πρεσβεία στο υπουργείο Εξωτερικών πριν από μερικές εβδομάδες, ζητώντας να οριστεί από την ελληνική πλευρά «συνομιλητής υψηλού επιπέδου», ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες που ακολουθούν.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε, ο Τούρκος πρέσβης συνομιλούσε με τον γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. Θ. Λαλάκο, ο οποίος για κάποιο λόγο, που αφορά τα εσωτερικά του υπουργείου, πέρασε στο περιθώριο, και πριν λίγες ημέρες, παραιτήθηκε. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο στην πορεία των συνομιλιών θα παίξει ο διεθνής παράγοντας, αφού από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενότητα του ΝΑΤΟ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Δύση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Γερμανία, αξιωματούχοι της οποίας είχαν συνομιλίες με την ελληνική και την τουρκική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες, και θα τις συνεχίσουν σύμφωνα με πληροφορίες. Πάντως –όπως διαβεβαιώνει τη «Βραδυνή της Κυριακής» διπλωματική πηγή– η παρέμβαση της Γερμανίας δεν αποσκοπεί στον καθορισμό του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων.

Δηλαδή, οι Γερμανοί διπλωμάτες δεν ενδιαφέρονται για το ποια μορφή θα πάρει η επιζητούμενη λύση, αφού στόχος του Βερολίνου είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δείτε επίσης