Πολιτική

Που θα συναντηθούν και τι θα συζητήσουν στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης και Ερντογάν

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει οριστικοποιηθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν θα βασιστούν σε τρεις άξονες

Που θα συναντηθούν και τι θα συζητήσουν στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης και Ερντογάν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ελληνοτουρκικά: Σειρά επαφών με κορυφαία όλων την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει από αύριο ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει για την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο «Τουρκικό Σπίτι» έναν ουρανοξύστη που έχει το σχήμα της τουλίπας που είναι το εθνικό λουλούδι της Τουρκίας.

Το κτίριο αυτό που δεν μετρά πολλά χρόνια ζωής βρίσκεται απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη και στεγάζει όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει οριστικοποιηθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν θα βασιστούν σε τρεις άξονες και θα αποτελέσουν την βάση για τη συνέχεια που θα δοθεί στην συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυο ηγέτες θα έχουν μαζί τους από 2 άτομα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και την Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και ο Ερντογάν τον υπουργό του των Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς.

Στόχος είναι στη συνάντηση αυτή να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για συνέχιση του καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ και θετική ατζέντα ι βάσεις στις οποίες θα χτίσουν τη συνέχεια της καλής αρχής που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο Βίνιους της Λιθουανίας όταν Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρωί της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του θα αποτελέσουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επίσης, με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας αλλά και με επενδυτές προκειμένου να τους πείσει να εμπιστευθούν τη χώρα μας ειδικά τώρα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε ήδη δυο συναντήσεις με τους ομολόγους του του Ισημερινού και του Ουζμπεκισταν στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θα συμμετάσχει επίσης σε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, σε υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και σε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων.

Δείτε επίσης