Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα δείχνει διάσπαση

Η αυριανή εκλογή της νέας ηγεσίας δεν θα σημάνει το τέλος της εσωστρέφειας αλλά την αρχή της, εκτιμούν πολλοί, και ευελπιστούν σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Στεφανος Κασσελακης, κασσελακησ, Κασσελακης ΣΥΡΙΖΑ, Εκλογεσ ΣΥΡΙΖΑ, δηλωση Κασσελακη, Κασσελακης Εφη Αχτσιογλου, εκλογες συριζα, , συριζα, ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματικη αντιπολιτευση,εκλογεσ 2023, Εκλογές 2023, Πολιτική
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αντιμέτωπος για πρώτη φορά από το 1993 με το ενδεχόμενο διάσπασής του και την πολιτική του επιβίωση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο της εκλογής νέας ηγεσίας, ενώ το παρασκήνιο και οι διαγκωνισμοί έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Την ίδια ώρα, και με δεδομένη την απρόσμενα μεγάλη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο, αύριο συγκρούεται η λογική της πολιτικής δυναμικής με τα μαθηματικά, ενώ τα «στρατόπεδα» έχουν ήδη διαμορφωθεί, με τον Νίκο Παππά να στηρίζει Κασσελάκη, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα να στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου.

Όποιος δεν έχει βιώσει την Αριστερά δεν γνωρίζει τι σημαίνει «εμφύλιος πόλεμος», λένε, και είναι αλήθεια εάν λάβει κανείς υπόψη του το μένος που επικρατεί για τους «αλλόδοξους» στα στρατόπεδα των δύο φιναλίστ. Η αυριανή εκλογή της νέας ηγεσίας, δεν θα σημάνει το τέλος της εσωστρέφειας αλλά την αρχή της, εκτιμούν πολλοί, αν και ευελπιστούν σε μία παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να πέσουν οι τόνοι και να επιχειρηθεί μία κοινή πορεία. Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται αδύνατο.

Η πολιτική δυναμική είναι υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά τα μαθηματικά είναι αμείλικτα και λένε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου είχε την πρόθεση να παραιτηθεί από τη δεύτερη Κυριακή, τα στοιχεία που της παρουσίασαν συνεργάτες της την έπεισαν να αλλάξει γρήγορα γνώμη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχθηκε, υπάρχει μία δεξαμενή ψήφων από την οποία μπορεί να αντλήσει ψήφους, και υπό προϋποθέσεις να κάνει την έκπληξη. Πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, της είπε στέλεχος του επιτελείου της αναλύοντας τα δεδομένα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Η διαφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι 12.864 ψήφοι (ο κ. Κασσελάκης 44,91% και 66.156 ψήφους, ενώ η κ. Αχτσιόγλου 36,18% και 53.292 ψήφους) σε ένα εκλεκτορικό σώμα 147.821 ψήφων, που δυνητικά μπορούν να φτάσουν στις 152 χιλιάδες, αφού πέντε χιλιάδες επιπλέον επικαιροποίησαν τη συμμετοχή τους. Θεωρητικά πάντα, η κ. Αχτσιόγλου μπορεί να απευθυνθεί στις 13.156 ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου (8,93%) και στις 1.917 ψήφους του Στέφανου Τζουμάκα (1,3%), ενώ ο κ. Κασσελάκης στις 12.787 ψήφους του Νίκου Παππά (8,68%).

Αθροιστικά δηλαδή, η οροφή –θεωρητικά πάντα– της κ. Αχτσιόγλου είναι 68.365 ψήφοι, ενώ η οροφή του κ. Κασσελάκη στις 78.943 ψήφους. Όμως, η πολιτική δεν είναι μαθηματικά, και η ρευστότητα στο τοπίο μπορεί να αλλάξει τα πάντα, με τρανά παραδείγματα την αλλαγή επιλογής από την κ. Ακρίτα (ψήφισε Αχτσιόγλου), και τον κ. Μαμουλάκη (ψήφισε Τσακαλώτο) υπέρ του κ. Κασσελάκη.

Στο επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγών στους συσχετισμούς, αφού εκτιμούν ότι «το εκλεκτορικό Σώμα που ψήφισε Κασσελάκη είναι λιγότερο πολιτικοποιημένο από αυτούς που ψήφισαν εμάς, και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να μην προσέλθουν στις κάλπες όσοι και τον πρώτο γύρο». Από την πλευρά του κ. Κασσελάκη εκτιμούν ότι η νίκη είναι πολύ κοντά, αλλά δεν είναι βέβαιη εάν δεν κλείσουν πρώτα οι κάλπες και γίνει καταμέτρηση.

Ο Παύλος Πολάκης λέει σε συνομιλητές του ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», ενώ ο Νίκος Παππάς εκτιμά ότι ο κ. Κασσελάκης θα καταγάγει μεγάλη νίκη. Όπως και να έχει, η επόμενη ημέρα θα βρει την αξιωματική αντιπολίτευση διασπασμένη ψυχικά, αφού οι αντίπαλοι είναι πλέον «ξένοι στο ίδιο κόμμα». Η σφοδρότητα με την οποία επιτίθενται τόσο ο κ. Πολάκης και οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη όσο και η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Τσακαλώτος και οι υποστηρικτές τους, δεν προμηνύει ενωτικές εξελίξεις. Τουλάχιστον τώρα.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος ανέφεραν στη «ΒτΚ» ότι ο στόχος αυτών που δεν μπήκαν στη διαμάχη είναι να κρατήσουν το κόμμα ενωμένο και την επόμενη μέρα, κάτι που θα ζητηθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έμεινε εκτός κάδρου και περιμένει να παραδώσει στον ή στη διάδοχό του.

Τι σχεδιάζει για το κόμμα ο Κασσελάκης

Στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προτίθεται να ζητήσει παραιτήσεις βουλευτών Επικρατείας, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ο σχεδιασμός του επιτελείου του για την επόμενη μέρα, αφού οι προτεραιότητες θα είναι άλλες. Θα διαμορφώσει μία νέα ηγετική ομάδα, η οποία θα είναι ένα κράμα έμπειρων και νέων στελεχών με τον κ. Παππά σε σημαίνοντα ρόλο και τον Παύλο Πολάκη, καθώς και τη Θεοδώρα Τζάκρη, πλαισιωμένους από νέα πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό, που θα σηματοδοτούν μία νέα πορεία.

Παράλληλα, θα τείνει χείρα συνεργασίας και στην Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και σε κάποια στελέχη που την στηρίζουν, τα οποία εκτιμά ότι μπορούν να προσφέρουν, όπως π.χ. ο Γιάννης Ραγκούσης. Η αλήθεια είναι πως πρόσωπα που παραπέμπουν σε γραφειοκρατικές, διχαστικές, ιδιοκτησιακές και συγκρουσιακές λογικές θα μείνουν εκτός κάδρου, ενώ θα ζητηθεί και από τον Παύλο Πολάκη να ρίξει τους τόνους και να ξεχάσει ότι ειπώθηκε προεκλογικά.

Εάν κερδίσει ο κ. Κασσελάκης θα χρειαστεί –όπως λένε στελέχη που συνομιλούν μαζί του– ένα ικανό διάστημα για να ενημερωθεί και να κάνει «ιδιοκτησία του» θέσεις και απόψεις που θα επιτρέψουν να αντιπαρατεθεί σε κορυφαίο επίπεδο με τον κ. Μητσοτάκη.

Με λίγα λόγια, να αποκτήσει εμπειρία και να μπορεί να σταθεί χωρίς πρόβλημα σε αντιπαραθέσεις κορυφής. Για την ώρα δεν έχει –όπως παραδέχονται ακόμη και υποστηρικτές του– θέσεις εδραιωμένες για τα μείζονα ζητήματα. Είναι, επίσης, αλήθεια πως η πρώτη τοποθέτηση για τα εθνικά θέματα έγινε στην κοινή δήλωση με το Νίκο Παππά. Η επόμενη κίνηση θα είναι η διεξαγωγή ενός τακτικού συνεδρίου που θα αποφασίσει τις θέσεις του κόμματος και την ιδεολογική του κατεύθυνση υπό τα νέα δεδομένα.

Κάπου εκεί φοβούνται κάποιοι, μπορεί να γίνει η σύγκρουση με την πλευρά των «κομματικών» και να επέλθει διάσπαση. Εάν κερδίσει η κ. Αχτσιόγλου, τότε την ηγετική ομάδα θα την πλαισιώσουν τα πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται κοντά στο επιτελείο της, αλλά και πρόσωπα του ευρύτερου κομματικού κύκλου που δεν αναμείχθηκαν ενεργά στις κόντρες.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς προέκυψε ο Στέφανος Κασσελάκης στο ΣΥΡΙΖΑ. Τον έφερε σε επαφή με τον Παύλο Πολάκη ο επιστημονικός συνεργάτης του και νομικός Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος γνωρίζει τον Κασσελάκη από μικρό, καθότι υπήρξε δικηγόρος του πατέρα του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης τον σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα, που τον πήρε σύμβουλό του για θέματα Ομογένειας. Λίγο πριν από το Συνέδριο υποβλήθηκε η υποψηφιότητά του, η οποία όμως «δουλευόταν» μερικές εβδομάδες νωρίτερα, από την ομάδα που την αποτελούσαν, πέραν του Πολάκη, ο Καπνισάκης, η Δώρα Αυγέρη, ο Μάρκος Χατζησάββας και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Δείτε επίσης