Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιολόγοι αναλύουν το «φαινόμενο Κασσελάκης»

Πώς ένα… Αμερικανάκι κατάφερε μέσα σε 30 ημέρες να εκτοξευθεί στην κορυφή - Τι λένε τρεις διακεκριμένοι ειδικοί στη «ΒτΚ»

Στεφανοσ κασσελακησ, κασσελακησ, Στεφανος Κασσελακης, κασσελακησ, Κασσελακης Φαινόμενο Κασσελάκη, ΣΥΡΙΖΑ, Εκλογεσ ΣΥΡΙΖΑ, εκλογες συριζα, Νέος Πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ,  συριζα, ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματικη αντιπολιτευση,εκλογεσ 2023, Εκλογές 2023, Πο
Αρθρογράφος: Τίνα Δελησταμάτη
Από Τίνα Δελησταμάτη

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένα μήνα και να φέρει τα πάνω κάτω στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα έκανε και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να αναρωτιέται «Ποιος είναι αυτός; Από πού ήρθε και τι πρεσβεύει;». Ο λόγος για τον Στέφανο Κασσελάκη, η υποψηφιότητα του οποίου προσέδωσε δυναμική στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

«Μένει να αποδειχθεί εάν είναι φαινόμενο ή περίπτωση», μας απαντά ο κ. Βασίλης Δασκαλόπουλος, σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας και Στρατηγικής, και προσθέτει: «Είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να προβλέψει κάποιος το πώς θα πορευτεί στο μέλλον. Εδώ βρισκόμαστε μεταξύ αξιολόγησης του φαινομένου και της περιπτώσεως. Σίγουρα είναι περίπτωση. Θα πρέπει να περιμένουμε και άλλο, γιατί δεν θα κριθεί μόνο από μία ενδεχόμενη νίκη του».

Ο κ. Δασκαλόπουλος προχώρησε και σε μία ερμηνεία των λόγων και των αιτιών που το εκλογικό σώμα τάχθηκε υπέρ μίας επιλογής που έμοιαζε εκ πρώτης όψεως παράταιρη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν πιο κοντά στην αυθεντική ατζέντα του Τσίπρα από ό,τι ήταν οι συνυποψήφιοί του. Έδωσε μία φρεσκάδα, πρόσθεσε κάποιες νέες απόψεις και επανέλαβε θέσεις του κόμματος, οι οποίες ακούγονται πολύ πιο εύηχες απ’ ό,τι εάν τις χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι διεκδικητές. Ήρθε να καλύψει ένα έλλειμμα αφηγήματος που είχαν οι συνυποψήφιοί του, με εικόνα και σύμβολα».

Αναφέρθηκε και στο ρόλο των social media τα οποία έγιναν ένα χρήσιμο «όπλο» στα χέρια του κ. Κασσελάκη και της ομάδας του, λέγοντας: «Έκανε μία άκρως επιτυχημένη καμπάνια». Ένα ακόμη στοιχείο που του έδωσε άλλη “πνοή” είναι η έξυπνη, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δασκαλόπουλος, κίνησή του να μην συγκριθεί με τους υπόλοιπους υποψήφιους, αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Στο πρόσωπό του είδαν έναν πιθανό νικητή. Έδωσε ελπίδα στους ψηφοφόρους».

Τα τρία «Α»

Απογοήτευση, Αποδοκιμασία, Αναζήτηση. Αυτοί είναι οι τρεις όροι που μπορούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη.

Όπως εξηγεί στη «ΒτΚ», παρατηρούμε ένα αίσθημα απογοήτευσης στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκφράζεται μέσα από μία ψήφο αποδοκιμασίας προς τα παλαιά στελέχη που διεκδικούν την αρχηγία, και, τέλος, οι ψηφοφόροι αναζητούν το νέο, την αλλαγή, μία διέξοδο. «Υπάρχει μία πρόσφορη πολιτική συνθήκη, την οποία αξιοποιεί ένα νέο πρόσωπο που επιδιώκει να κερδίσει την ηγεσία, και καθώς ανοίγει μία εκλογική διαδικασία οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν την ευκαιρία να εκφραστούν προκειμένου να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό αποτέλεσμα στο χώρο τους», σημειώνει ο κ. Κουσούλης.

Σχετικά με την καμπάνια του στα social media, ο πολιτικός επιστήμονας αναφέρθηκε στη δύναμη της εικόνας τονίζοντας και το ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία πολλαπλασίασαν την ισχύ των βίντεο και των αναρτήσεων του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως γίνεται αντιληπτό, ο συνδυασμός διαδικτύου και Τύπου έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον Στεφ. Κασσελάκη», καταλήγει.

Από την πλευρά της, η σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας Δήμητρα Ψαχούλια τονίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά πολιτικού και βρήκε τον τρόπο να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να συνδεθεί μαζί τους. Και πώς το πέτυχε αυτό;

«Μέσα από τις προσωπικές του αλήθειες. Ξεκίνησε, θα μπορούσαμε να πούμε, ένα άτυπο συμβόλαιο με το κοινό για το πώς θα πορευτεί: “βγαίνω, λέω ποιος είμαι, τα τρωτά μου σημεία, την ιστορία μου”, ανοίγει έτσι έναν κύκλο διαφορετικής σύνδεσης με τους πολίτες με λίγο πιο προσωπικά στοιχεία», τονίζει.

Στεφανοσ κασσελακησ, κασσελακησ, Στεφανος Κασσελακης, κασσελακησ, Κασσελακης Φαινόμενο Κασσελάκη, ΣΥΡΙΖΑ, Εκλογεσ ΣΥΡΙΖΑ, εκλογες συριζα, Νέος Πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ,  συριζα, ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματικη αντιπολιτευση,εκλογεσ 2023, Εκλογές 202
Από αριστερά: 1) Β. Δασκαλόπουλος, σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας και Στρατηγικής. 2) Δήμ. Ψαχούλια, σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας. 3) Λ. Κουσούλης, πολιτικός αναλυτής.

Τα «δύσκολα» της επόμενης ημέρας

Το ερώτημα για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αναδειχθεί νέος πρόεδρος του κόμματος, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές και τα σενάρια ακόμη περισσότερα. Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα όποια κενά υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε το δικό του κοινό.

Η πολιτική του καμπάνια άκρως επιτυχημένη, συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνει το σύνολο των πολιτικών αναλυτών. Αλλά πέρα από την εικόνα, την τέλεια σκηνοθετημένη παρουσία του, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και στον πολιτικό του λόγο.

«Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της λαμπερής εικόνας. Όταν σταματήσουν αυτές οι φαντασμαγορικές διαδικασίες, ο κόσμος απαιτεί προτάσεις και λύσεις για ζητήματα της καθημερινότητας. Μέχρι στιγμής ο κ. Κασσελάκης έκανε μία επιδερμική αναφορά σε θέματα όπως η Εξωτερική Πολιτική, το Δημογραφικό κ.ά., σε αντίθεση με την Έφη Αχτσιόγλου που μίλησε πιο στοχευμένα και πιο πολιτικά», σημειώνει η κ. Ψαχούλια, τονίζοντας ότι οι μάχες που θα κληθεί να δώσει, στην περίπτωση που αναδειχθεί νικητής, θα είναι πολλές και δύσκολες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λευτέρης Κουσούλης τόνισε ότι όταν κάποιος αποκτήσει εξουσία, υποχρεωτικά θα προχωρήσει και σε πολιτικές αποφάσεις. «Στην πολιτική όταν κάποιος δεν έχει πρόγραμμα έρχονται τα γεγονότα και του επιβάλλουν μία πολιτική πρόταση», καταλήγει.

Δείτε επίσης