Πολιτική

Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Προς αναθεώρηση και επέκταση η κοινή δήλωση ΕΕ με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Μεταναστευτικό, Ελλάδα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό δρομολογείται με πρωτοβουλία της Ελλάδας, μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πιθανότατα τα νέα δεδομένα αντιμετώπισης των χιλιάδων ροών μεταναστών, να ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας παρουσία και του Τούρκου Προέδρου.

Πρόκειται για μια νέα συμφωνία η οποία ουσιαστικά θα αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την στιγμή που στην Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια και στην Ιταλία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Η προοπτική αναθεώρησης και επέκτασης της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας, είναι ορατή μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισημαίνει σήμερα στην ΕΡΤ ότι η συμφωνία δεν θα είναι διμερής αλλά ευρωτουρκική.

Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη γίνει συνομιλίες με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον αλλά και το Βερολίνο το οποίο δέχεται τις δευτερογενείς ροές και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την παθητική στάση που κρατούσε το τελευταίο διάστημα για το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Καιρίδης η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το κάλεσμα Ερντογάν στους Σύριους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη αλλά και την στάση που κρατά η τουρκική ακτοφυλακή.

Η συνεργασία του Λιμενικού με την Τουρκική Ακτοφυλακή έχει βελτιωθεί

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη που παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ, τις τελευταίες ημέρες μετά και τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη η συνεργασία Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή ήδη έχει βελτιωθεί...

«Δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων από την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ ’οδόν για τη Γερμανία», είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. «Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε μόνο εμείς, τόνισε.

Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία, τόνισε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης.

Τι θα προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

- Διάθεση περαιτέρω ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

- Δέσμευση της Τουρκίας για τις επιστροφές μεταναστών

- Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων από την πλευρά της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων

- Διαρκή συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής μέσω ανοικτής γραμμής επικοινωνίας

- Διευκολύνσεις σε Τούρκους πολίτες σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία», τόνισε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο κεντρικός στόχος είναι η πάταξη των κυκλωμάτων καθώς όπως τόνισε με έμφαση στην Τουρκία δραστηριοποιείται ένα εκτεταμένο δίκτυο διακινητών το οποίο προωθεί την πατέντα με τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο που αποκαλείται ως «μοντέλο του Αιγαίου» κι εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη.

Δείτε επίσης