Πολιτική

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό»

«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη» πρόσθεσε πρωθυπουργός

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει, στη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατ' αρχάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης, είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ πως το κεφάλαιο αυτό έκλεισε. Είναι ένας νέος άνθρωπος, προσωπικά μου είναι συμπαθής, έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Μεταξύ μας, δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα κατέβαινε υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Τον σέβομαι και τον τιμώ σαν πολιτειακό παράγοντα, διότι εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θα έκανα κάποιες επισημάνεις πολιτικού χαρακτήρα. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός - και δεν είμαι ο πρώτος που το λέει - πως δεν έχω ακούσει ακόμα τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα, ώστε κάποια στιγμή να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία».

«Επίσης, ένα πρόβλημα είναι ότι δεν είναι βουλευτής. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσει κάποιος πιο βαθιά βλέπει. Κάτι καινούργιο και μοντέρνο δεν τηρείται με τέτοιες επιλογές. Είμαι πολύ μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Έχω πετύχει την επανεκλογή μου με υψηλό ποσοστό. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ χρόνο. Αλλά, έχουμε ένα πρώτο crash test στις αυτοδιοικητικές και μετά, τον Μάιο στις Ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη. Υπήρξε μία γνωριμία, όταν ήμουν βουλευτής. Δεν ξέρω αν ήταν υποστηρικτής μου, πάντως δεν ήταν συνεργάτης μου. Είχαμε μία σύντομη επικοινωνία. Όπως του είπα είμαι στη διάθεση του να συναντηθούμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω, όσο περιμένω με τον κ. Ανδρουλάκη».

Αναφερόμενος στους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησης μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά πως «μου φάνηκαν σαν χίλιες οι πρώτες εκατό ημέρες» και πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι την αγανάκτηση των πολιτών, συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια «νέα στρατηγική για την κλιματική κρίση».

Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, τις αρρυθμίες, τις κρίσεις και όλα τα θέματα της επικαιρότητας μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha λέγοντας: «οι 100 αυτές πρώτες ημέρες, μου φάνηκαν σαν 1000» και συνέχισε: «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές – πυρκαγιές, πλημμύρες- Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού, η πορεία της οικονομίας, τα θετικά στοιχεία του τουρισμού, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χάνονται μέσα στις καταστροφές. Συμμερίζομαι την ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα και να κάνουμε πολλά περισσότερα για την κλιματική κρίση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την υλοποίηση μελέτης αντίστοιχης με αυτή του κου Πισσαρίδη, που να υποδεικνύει όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν προληπτικά. Και συνέχισε λέγοντας : "δεν προσωποποιώ την ευθύνη" για τα λάθη που έγιναν , τονίζοντας ότι κατά κανόνα οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο να δείξουν το έργο τους. Έδωσε το παράδειγμα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας λέγοντας ότι ο σκοπός του είναι συντονιστικός και όχι να σβήνει φωτιές. Ξεκαθάρισε δε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να αντικαταστήσει τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Δείτε την συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον Αγοραστό για την περιφέρεια Θεσσαλίας - Καταδικάζω τις ενέργειες του Α. Μπέου

Στόχος μας να κερδίσουμε τις 13 περιφέρειες και αυτό γιατί έχουμε να διαχειριστούμε πάνω από 8 δις ευρώ, θέλουμε ανθρώπους που συμμερίζονται το αναπτυξιακό μας όραμα. Επιλέξαμε 13 πρόσωπα, τα οποία δεν προέρχονται όλα από τη ΝΔ, όπως στην Κρήτη τον κο Σταύρο Αρναουτάκη, πρόσωπα που επιλέχθηκαν γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συνεννοηθούν καλά με την κεντρική εξουσία. Π.χ. στην πολιτική προστασία ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ξέρουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Το ίδιο και στους 3 μεγάλους δήμους, δεν δώσαμε άλλα χρίσματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha

Κυριάκος Μητσοτάκης για στήριξη στον Αγοραστό

Ήταν και παραμένει πολύ καλός περιφερειάρχης, όταν συμβαίνει τόσο μεγάλη συμφορά είναι λογικό να αναζητούνται ευθύνες και σωστά η δικαιοσύνη το ερευνά. Μετά τον Ιανό έγιναν πολλά έργα και πολλά από αυτά τα υλοποίησε η κυβέρνηση. Έχουμε μια δυνατότητα να ξαναφτιάχνουμε καλύτερα έργα υποδομής από ότι στο παρελθόν. Μπορούμε να τα φτιάξουμε. Επιμένω ότι στη Θεσσαλία να πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, την αρμοδιότητα θα την έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης υδάτων και εκεί πρέπει να κινηθούμε με προτεραιότητα στα έργα. Δεν θέλω να προκαταλάβω την έρευνα της Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα και καλώς, δεν είναι θέμα να μην στηρίξουμε τον κο Αγοραστό.

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha

Για απόσυρση στήριξης σε Πατούλη

Είναι λίγο παλιά αυτή η συζήτηση. Δεν θέλω να μπω στην λεπτομέρειά της. Ο κος Πατούλης έκανε δουλειά στην περιφέρεια, τώρα όμως υποψήφιος είναι ο κος Χαρδαλιάς και στόχος μας είναι να βγει από τον πρώτο γύρο.

Για Μπέο: «Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας

Για τον Αχιλλέα Μπέο και ερωτηθείς αν ήταν δημότης αν θα ψήφιζε έναν τέτοιο άνθρωπο, είπε: «Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας. Πόσο μάλλον το περιστατικό το οποίο έγινε και θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει την στήριξη της ΝΔ και να θυμίσω μάλιστα ότι στις προηγούμενες εκλογές εκλέχτηκε κόντρα στον υποψήφιο που είχαμε στηρίξει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος δήμαρχος. Και γι αυτό επαναλαμβάνω ότι δεν δώσαμε καμια στήριξη πέραν των τριών μεγάλων δήμων.

Μητσοτάκης : Καλύτερη η χημεία μου με τον Ερντογάν αλλά δεν είμαι αφελής

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία αναγνωρίζει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ γιατί είμαστε γεωστρατηγικοί εταίροι. Να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου και αν δεν μπορούμε να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σε προσωπικό επίπεδο εγώ ήμουν πάντα σταθερός, πρέπει να πω ότι η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας, δεν είμαι αφελής, δεν είμαι αιθεροβάμων, γνωρίζω τις μεταλλάξεις της Τουρκίας.

Δείτε επίσης