Πολιτική

Μεταναστευτικό και Κλιματική Κρίση στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο της Γρανάδας

Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεταναστευτικό, Κλιματική κρίση,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρόπους ώστε να «μεγαλώσει» η ΕΕ αλλά και να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα που επιδρούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και την ευημερία ειδικά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπως το μεταναστευτκό και η κλιματική κρίση θα αναζητήσουν σήμερα και αύριο στη Γρανάδα της Ισπανίας 47 ηγέτες με οικοδεσπότες τους 27 της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ισπανίας και εκεί θα συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας Αλέν Μπερσέτ σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Όσον αφορά στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλι Γκαριμπασβίλι.

Κρίσιμο για την συνέχεια θεωρείται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί αύριο και στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ θα εστιάσουν στο μέλλον της Ευρώπης ειδικά όσον αφορά στην διεύρυνση.

Προπομπός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου θα είναι το αυριανό και θα ασχοληθεί επίσης με την στρατηγική ατζέντα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε, τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα και το θέμα της Μετανάστευσης.

Όσον αφορά στην διεύρυνση της ΕΕ η Ελλάδα θεωρεί ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, και βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου.

Το Μεταναστευτικό όμως είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Αθήνα όπως και η κλιματική αλλαγή.

Και οι δύο αυτές κρίσεις, επηρεάζουν με δραματικό τρόπο την ευημερία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του συνόλου του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής όπως είναι η χώρα μας αποτελεί προαπαιτούμενο και μάλιστα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη και όχι οι διακινητές θα πρέπει να θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα και άλλες 8 χώρες του Νότου με κοινή τους επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπογραμμίσουν την άμεση συνάρτηση που έχει η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες από αυτή με την δημοσιονομική ισορροπία.

Δείτε επίσης