Πολιτική

Σάββας Μελισσόπουλος: «Να κάνουμε την Ξάνθη πόλη του μέλλοντος»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης με το συνδυασμό «Μπροστά» αναλύει το όραμά του με βάση τις σύγχρονες τάσεις, τις ευρωπαϊκές αξίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις

Σάββας Μελισσόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, συνδυασμός «Μπροστά», Ξάνθη, Αυτοδιοικητικές εκλογές, Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτοδιοικητικεσ εκλογεσ 2023, Δημοτικές Εκλογέσ 2023, Εκλογές 2023, πολιτικη, Πολιτικά, Πολιτική
Αρθρογράφος: Σάββας Μελισσόπουλος
Από Σάββας Μελισσόπουλος

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης, των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, ένας δήμος μπορεί και οφείλει να ασκήσει επιρροή που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά του όρια. Το παραδοσιακό μοντέλο διακυβέρνησης δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και πρέπει να αλλάξει ριζικά, να είναι πολυεπίπεδο και πιο διαδραστικό. Σήμερα, συγκεκριμένες τοπικές αποφάσεις μπορεί να έχουν παγκόσμια σημασία.

Ένας δήμαρχος μπορεί να διαπραγματευτεί διεθνείς συμφωνίες με άλλες πόλεις ή Οργανισμούς, να συνεργαστεί σε κοινά έργα και να διαδώσει καλές πρακτικές. Η διπλωματία των πόλεων δεν μπορεί να είναι απλώς αφήγημα, αλλά να αρχίσει, επιτέλους, να εφαρμόζεται μεθοδικά και σταθερά. Η Ξάνθη μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιο δήμο, που δε θα αποτελεί απλώς ένα σημείο στο χάρτη, αλλά σταυροδρόμι Ιδεών, Πολιτισμού και Καινοτομίας. Ένας τόπος με ισχυρή πολιτιστική και αναπτυξιακή ταυτότητα, ελκυστικός για τους επισκέπτες και τους επενδυτές.

Η διπλωματία των πόλεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα ορεινά μας χωριά μπορούν να συνεργαστούν με όμορα σε άλλες χώρες, για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας και της παραγωγής τοπικών προϊόντων. Η Ξάνθη μπορεί να ενσωματώσει καλές πρακτικές στη διαχείριση των ποταμιών και των δασών της. Να ενστερνιστεί την ιδέα της «έξυπνης πόλης», όπου η Τεχνολογία και η Αειφορία πηγαίνουν χέρι-χέρι. Να αναδείξει τη δημιουργικότητα των νέων με την ίδρυση κοιτίδων επιχειρηματικότητας και εκκολαπτηρίων Τέχνης. Να προάγει τη δημοκρατική διακυβέρνηση, με διαφανείς, ψηφιακές διαδικασίες που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών.

Ως επόμενος δήμαρχος της Ξάνθης, το όραμά μου υπερβαίνει τα σύνορα της πόλης μας. Θα πρωτοστατήσω στη δημιουργία στρατηγικών συνεργιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο κάθε πρωτοβουλίας μας. Θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης ουσιαστικού ρόλου και λόγου για το Δήμο Ξάνθης, ώστε να έχουμε διαρκώς τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε πολιτικές και στρατηγικές, που καθορίζουν το μέλλον μας.

Συμμετέχω στα κοινά γιατί δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα της στασιμότητας. Γνωρίζω ότι σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε πρακτικές του παρελθόντος. Οι συγκεντρωτικές και πελατειακές λογικές μίας άλλης εποχής, που, δυστυχώς, ανασύρονται από το παρελθόν, πρέπει να σταματήσουν. Και η δική μας συμβολή σε αυτό, θα είναι καθοριστική, αλλάζοντας το πρότυπο διοίκησης και διαβούλευσης.

Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας και να πάμε μπροστά. Να φτιάξουμε ένα νέο Δήμο Ξάνθης, στον οποίο όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική Εκπαίδευση, όλοι οι δημότες πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Ένα Δήμο με προνοιακές πολιτικές, που θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα δίπλα στους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους συμπολίτες μας. Παράλληλα, όμως, να πρωτοστατήσουμε σε πολιτικές που προωθούν την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημιουργία ενός βιώσιμου, προοδευτικού και ενωμένου περιβάλλοντος για όλους.

Ο Δήμος Ξάνθης περνάει σε μία νέα εποχή. Ο δικός μου ρόλος είναι να διασφαλίσω ότι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημιουργία ενός βιώσιμου, προοδευτικού και ενωτικού περιβάλλοντος για όλους, θα γίνονται καθημερινά βίωμα για τους ανθρώπους της πόλης και των χωριών μας. Σας καλώ να πάμε Μπροστά.

* Ο Σάββας Μελισσόπουλος είναι υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με το συνδυασμό «Μπροστά».

Δείτε επίσης