Πολιτική

«Σφαγή» στο ΣΥΡΙΖΑ! Σπίρτζης σε Σκουρλέτη: Δεν ξεχνώ και δεν ξεχνά κανείς σύντροφε Πάνο

Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Σπίρτζη για «σύμπραξη» με ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, το «καρφί» Σκουρλέτη και την «πληρωμένη» απάντηση

«Σφαγή» στο ΣΥΡΙΖΑ! Σπίρτζης σε Σκουρλέτη: Δεν ξεχνώ και δεν ξεχνά κανείς σύντροφε Πάνο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Εμφύλιος» και «καρφιά» εκατέρωθεν στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση-«βόμβα» Σπίρτζη για «στενή συνεργασία» με ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε την πρόταση για «κοινή κάθοδο», ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε με «καρφιά» και ο κ. Σπίρτζης, με την απάντησή του ανέβασε και άλλο τους τόνους.

«Δεν θα ξεχάσω και δεν θα ξεχάσει κανείς, πως ανατρέπονταν και δεν υλοποιούνταν αποφάσεις, πως η μειοψηφία επέβαλε τις απόψεις της στην πλειοψηφία, πως αλλοιώνονταν οι συσχετισμοί, πως παρακάμπτονταν τα όργανα», αναφέρει- μεταξύ άλλων- στην ανάρτησή του στα social media ο Χρήστος Σπίρτζης, «καρφώνοντας» τον Πάνο Σκουρλέτη.

Αναλυτικά η ανάρτηση που έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης, απευθυνόμενος στον Πάνο Σκουρλέτη:

«Δεν ξεχνώ και δεν ξεχνά κανείς, Σύντροφε Πάνο…

Ένας παλιός αριστερός, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, που διαπαιδαγώγησε πολλές γενιές Μηχανικών, όχι στον κομματικό σωλήνα, αλλά στο επιστημονικό και επαγγελματικό μας χώρο, μου έλεγε: “Αγόρι μου, πρώτα να επιλέγεις ποιοί θα σε βρίζουν και μετά ποιοί θα είναι οι φίλοι σου και οι συνεργάτες σου”. Σήμερα είναι μια ημέρα που αποδεικνύεται ότι δεν πήγαν χαμένα τα μαθήματα και οι συμβουλές…

Εδώ και ημέρες, διαρρέονται διάφορα για μένα, ως συνήθως από “ Συντρόφους”. Ότι θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχω συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ, ότι παρατάω την ενεργή πολιτική δράση, προφανώς ότι φταίω για όλα, από την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι την εκλογή Κασελάκη και διάφορα άλλα συνήθη ψέμματα, που προέρχονται από τη “συντροφική” αλληλεγγύη, που έχουμε πλέον συνηθίσει. Δεν απαντώ εδώ και χρόνια σε διαρροές.

Τις τελευταίες ημέρες, επιχειρείται για μια ακόμη φορά στοχοποίηση μου, από τον ίδιο κύκλο συντρόφων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη γνωστή “συντροφικότητα”, που η ένταση της μεγιστοποιήθηκε τις ημέρες εκλογής νέου προέδρου. Ούτε σε αυτά απαντώ διαχρονικά.

Σήμερα όμως αναβαθμίστηκε η δράση συκοφάντησης και στοχοποίησης μου, με αναφορά στο όνομα μου σε τηλεοπτικές εκπομπές και προσπάθεια στρέβλωσης της αλήθειας, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανακατεύοντας την αλληλουχία πράξεων και γεγονότων. Γι' αυτό οφείλω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να δώσω δημόσια συγκεκριμένες απαντήσεις:

Α. Σε σχέση με την παραίτηση μου από τη ΠΓ:

Παραιτήθηκα από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μας, όπως είχα προαναγγείλει, τόσο στη συνεδρίαση της ΠΓ όσο και δημόσια, μετά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του συνόλου του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως όφειλαν κατά τη γνώμη μου να πράξουν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ΠΓ του κόμματος. Δυστυχώς αυτή την απόφαση της Κίνησης Μελών, δεν τη στήριξαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην απόφαση για παραίτηση των οργάνων και άμεση εκλογή νέων από την κεντρική Επιτροπή.

Πρότεινα τη διεξαγωγή συνεδρίου και στη συνέχεια την εκλογή Προέδρου μετά τις δημοτικές εκλογές, ώστε να μπορέσουν τα μέλη και τα στελέχη μας να επικεντρωθούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και να προηγηθούν της εκλογής Προέδρου, η αυτοκριτική, οι προτάσεις, η σύνθεση και οι πολιτικές αποφάσεις που οφείλαμε να διαμορφώσουμε. Η αυτονόητη αυτή πρόταση δεν έγινε αποδεκτή γιατί μια ετερογενής πλειοψηφία ήθελε να βγάλει Πρόεδρο της αρεσκείας της, γρήγορα.

Δεν δέχτηκα να συμμετέχω σε μια απολίτικη διαδικασία εκλογής Προέδρου, διευθέτησης προσωπικών σχεδιασμών και σκοπιμοτήτων, χωρίς να προηγηθεί το συνέδριο του κόμματος.

Δεν έθεσα κομματικά οφίτσια και καρέκλες πάνω από το κόμμα μας, τον προοδευτικό κόσμο και την ευθύνη που όλοι έχουμε.

Παρότι πιστεύω ότι οι συνεδριακές διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν σύμφωνα με την απόφαση το Νοέμβριο είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το συνέδριο όσοι επέλεξαν να μην γίνει, την ώρα που έπρεπε. Ίσως γιατί δεν εκλέχτηκε ο/η Πρόεδρος της αρεσκείας τους.

Β. Σε σχέση με την αυτοδιοίκηση:

 1. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας, μου ζήτησε επιτακτικά να αναλάβω συντονιστής της επιτροπής αυτοδιοίκησης της ΠΓ, αρμοδιότητα που δεν επιθυμούσα γιατί πιστεύω ότι οι κοινοβουλευτικοί τομεάρχες δεν πρέπει να έχουν αρμοδιότητες ως μέλη της ΠΓ, θα ήθελα να μπορούσα να πω ότι: “η πορεία και οι επιλογές μας στην Αυτοδιοίκηση ήταν μια «εξόχως» απλή και εύκολη διαδικασία, λόγω της συντεταγμένης αυτοδιοικητικής παρουσίας μας τα προηγούμενα χρόνια, των δομών και της λειτουργίας μας, που είχαν χτίσει οι Γραμματείς του κόμματος και οι Τομεάρχες, από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές”. Δυστυχώς ήταν ακριβώς το ανάποδο. Αρκεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είχε καν καταγγεγραμένα τα μέλη του, που ήταν εκλεγμένα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
 2. Χρειάστηκε ένας και πλέον χρόνος καθυστερήσεων με ευθύνη των μελών της Ομπρέλας, για να εφαρμοστεί η απόφαση του Συνεδρίου, για συγκρότηση δικτύου αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα σε δύο συνεδριάσεις της ΚΕ, επιχειρήθηκε η ακύρωση των αποφάσεων του Συνεδρίου για συγκρότηση δικτύου αυτοδιοίκησης, και σε άλλες δύο συνεδριάσεις της ΠΓ, επιχειρήθηκε η ακύρωση και στη συνέχεια η καθυστέρηση συγκρότησης του δικτύου αυτοδιοίκησης, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συνεδρίου και της ΚΕ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι σε πρώτη φάση, δεν πρότειναν τη συμμετοχή ούτε ενός μέλους μας, για να καθυστερήσει και τελικά να μην έχει τον χρόνο να λειτουργήσει. Η ολοκλήρωση της σύνθεσης του δικτύου Αυτοδιοίκησης, συνέπεσε με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των εθνικών εκλογών και επομένως ακυρώθηκε στην πράξη η λειτουργία του, παρά την ενημέρωση των άνω των 300 μελών του.
 3. Πολύ πριν την παραίτηση μου, παραδόθηκαν στην Γραμματέα, στον Αναπληρωτή Γραμματέα και στην ΠΓ προτάσεις για τις Περιφέρειες και για τους 100 μεγαλύτερους Δήμους. Η παρότρυνση μου ότι οι επιλογές των στηρίξεων, πρέπει να γίνουν επίσημα ή ανεπίσημα σε συνεννόηση με τους τότε 4 υποψήφιους Προέδρους, μιας και είχαμε υποστεί διπλή και μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές και οι όποιες επιλογές κυρίως στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους έδιναν συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, δεν πραγματοποιήθηκε γιατί επικράτησε η τακτική της μη ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης.
 4. Δυστυχώς μετά την παραίτηση μου ελάχιστα από όσα είχαμε εισηγηθεί ακολουθήθηκαν. Στον αντίποδα η ΠΓ ασχολήθηκε σε 2 συνεδριάσεις για την αλλαγή της απόφασης της ΚΕ, της υποστήριξης του αθλητή Νίκου Παππά στον Δήμο Αθηναίων, δίνοντας το μήνυμα της επιλογής κομματικών υποψηφιοτήτων. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε στις περισσότερες υποψηφιότητες Περιφερειαρχών, με ενδεικτικό παράδειγμα την Περιφέρεια Κρήτης. Όποτε θέλουν οι Σύντροφοι, μπορούμε να πούμε είτε στα όργανα είτε δημόσια ποιες ήταν οι προτάσεις μου, που δεν ακολουθήθηκαν, ποιες οι τελικές επιλογές και γιατί άλλαξαν. Είναι προφανείς πάντως οι επιλογές και οι κομματικές αναφορές τους και αν εξυπηρετούσαν τη νίκη των αυτοδιοικητικών σχημάτων που στηρίξαμε ή των μηχανισμών, όσων με καταγγέλουν. Οφείλω επίσης να ενημερώσω ότι μεγάλη ευθύνη για τη μη συγκρότηση κοινών προοδευτικών ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που ακολούθησε επίσης τακτική κομματικών υποψηφιοτήτων.

Γ. Σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο:

 1. Δεν θα ζητήσω συγγνώμη για τις απόψεις μου περί ενιαίας εκπροσώπησης του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, τις οποίες έχω διατυπώσει τόσο στα όργανα του κόμματος όσο και δημόσια, γιατί δεν αρέσουν σε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, με ιδεολογική καθαρότητα και απεύθυνση και όχι συμμετοχή από πάνω ως κάτω, στον υπόλοιπο προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο.
 2. Δεν θα ξεχάσω και δεν θα ξεχάσει κανείς ότι μετά από μια δεκαετία πολλοί Σύντροφοι και Συντρόφισσες, δεν μπορούν λόγω αντίστοιχων συμπεριφορών προσωπικής στοχοποίησης και απαράδεκτων τακτικών, να αισθανθούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως σπίτι τους. Δεν θα ξεχάσουν ότι προσπαθούσαν να γίνουν μέλη και χάνονταν οι αιτήσεις τους, ότι δεν υπήρχε μητρώο όλων των μελών, ότι παρά πολλοί από όσους ψήφισαν για Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν δέχτηκαν ποτέ ούτε τηλέφωνο και πολλά ακόμη… από την κορυφή ως τη Βάση…
 3. Δεν θα ξεχάσω και δεν θα ξεχάσει κανείς, πως ανατρέπονταν και δεν υλοποιούνταν αποφάσεις, πως η μειοψηφία επέβαλε τις απόψεις της στην πλειοψηφία, πως αλλοιώνονταν οι συσχετισμοί, πως παρακάμπτονταν τα όργανα.
 4. Η άνοδος της ακροδεξιάς, ώστε να είναι ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης αλλά και της ανικανότητας των προοδευτικών δυνάμεων για να αντιληφθούν τις μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές. Είναι αποτέλεσμα της ατολμίας και των μικροσκοπιμοτήτων να προχωρήσουν στις απαραίτητες, μεγάλες και υπερβατικές πρωτοβουλίες, που θα πείσουν την κοινωνία και θα συγκροτήσουν μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία που θα δίνει άμεσα ελπίδα για ένα προοδευτικό και δημοκρατικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.
 5. Τα προοδευτικά κόμματα που δεν μπορούν να συγκροτήσουν την πολιτική πλειοψηφία εναλλακτικής διακυβέρνησης, υπηρετώντας τους στενούς στόχους των κομματικών γραφείων αφήνουν τη χώρα και τον λαό έρμαιο στη συντηρητική παράταξη, είτε με παντοκρατορία της ΝΔ όπως σήμερα, είτε με δίπολο μεταξύ της δεξιάς όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία.
 6. Ο καιρός της ανοχής της προσωπικής στοχοποίησης μου και των ευρύτερων στοχοποιήσεων μας, τελείωσε. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, που αποτελούσε τη συνεκτική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αφήνει περιθώρια για τις γνωστές τακτικές στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης και σε δημοσιογράφους φραξιονιστικών ομάδων .
 7. Για τα περι υπονόμευσης ξέρουν όλοι, σύντροφε Πάνο και δεν ξεχνούν, όπως ίσως παρατήρησες στις τελευταίες διαδικασίες εκλογής Προέδρου που δεν συμμετείχα. Σε κάθε περίπτωση υπονόμευση δεν είναι να παλεύεις για έναν πολιτικό φορέα που περιλαμβάνει όλο το εύρος του προοδευτικού κόσμου, σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου. Δεν είναι να υπερασπίζεσαι τις θέσεις του κόμματος, ακόμη και αν δεν τις πιστεύεις, ή δεν τις ψήφισες, όπως έκανα και όπως κάναμε πολλοί από εμάς.

Ελπίζω να υπάρχει η συναίσθηση της ευθύνης και η διάθεση για ειλικρινή διάλογο, σύνθεση και συμπόρευση όλων μας μαζί με την κοινωνία, στον αντίποδα της απεύθυνσης στον δημοκρατικό κόσμο ενός κλειστού και ιδεολογικά στενού κόμματος».

Το χρονικό της σύγκρουσης Σπίρτζη-Σκουρλέτη

Όλα ξεκίνησαν από τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η δήλωση-"βόμβα" του πρώην βουλευτή του κόμματος Χρήστου Σπίρτζη, περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ εν όψει ευρωεκλογών.

Σπίρτζης: Συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2024

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, «δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας θα περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες μετά από τριάντα χρόνια για να ενηλικιωθούν πολιτικά, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ», και πρότεινε συνεργασία των δύο κομμάτων, στις προσεχείς Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90.1, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρέπει να γίνουν πάρα πολύ τολμηρά πράγματα. «Πρέπει να δούμε ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα, τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και νομίζω ότι έχουμε όλοι το βάρος των ευθυνών να μην αφήσουμε ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να είναι στη δεξιά παράταξη. Αυτό που προτείνω, πολύ στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν».

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε: «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές. Το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί, αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια».

Σκουρλέτης για Σπίρτζη: Ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά… και παρέδωσε "λευκή κόλλα"

Σφοδρή ήταν η απάντηση στον Χρήστο Σπίρτζη από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος «έδειξε» τον πρώτο ως έναν από τους «υπονομευτές» της προηγούμενης περιόδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ασκήσω κριτική σε συντρόφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκλογική αποτυχία με εσωτερικούς εχθρούς. Πρόκειται για ελεεινή προπαγάνδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κασσελάκη βασίστηκαν σε αυτή τη λογική. Αν είναι δυνατόν να λένε αυτό το πράγμα στα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου 2015-2019, ότι ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε πως ο κ. Σπίρτζης είχε αναλάβει να συντονίσει την εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και απέτυχε, ενώ τον περιέγραψε ως υπονομευτή του κόμματος. «Ο κ. Σπίρτζης, ξέρετε, ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά… και παρέδωσε “λευκή κόλλα”. Παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν (τις εκλογές)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τελείως κυνικά, ομολογείται ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και τη συσσωμάτωσή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις δείχνει τελικά πόσο πίστευαν στην προηγούμενη πορεία και ποιοι υπονόμευσαν αντικειμενικά την προηγούμενη περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Δείτε επίσης