Πολιτική

Επίσκεψη στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση από τον πόλεμο

Επίσκεψη στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες σχεδιάζει ο Μητσοτάκης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επίσκεψη στο Ισραήλ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των ενεργών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Αθήνα μπροστά στην κρίση με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το ταξίδι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, αν και δεν είναι ακόμη οριστικό.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού -εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί - αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ημερομηνία δεν έχει οριστεί καθώς ειδικά σε εμπόλεμες ζώνες τέτοιου είδους επισκέψεις προαναγγέλλονται λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθούν. Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοικτά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα «θέλει να διαδραματίσει ρόλο και έχει λόγο» στην περιοχή.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση από τον πόλεμο Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα έχει συνεχείς επικοινωνίες με το Τελ Αβίβ με κορυφαία την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νετανιάχου.

Μάλιστα, προ ημερών, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Σημειώνεται, εξάλλου, πως στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα συμμετέχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/10) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί η σύγκρουση»

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Άγκυρα ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αντάλλαξαν απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι "οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα ήταν σωστό να λάβουν μέτρα που μειώνουν τις αντιδράσεις αντί να τις αυξάνουν», επισημαίνεται επίσης στο ανακοινωθέν της τουρκικής κυβέρνησης.

Επικοινωνία υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

Την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριάντ Αλ Μαλίκι. Επίσης, συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατά την επικοινωνία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στη ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Δείτε επίσης