Πολιτική

Μητσοτάκης: Άλμα μπροστά με «γκάζια» στους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις

κυριακοσ μητσοτακησ, πρωθυπουργοσ, υπουργικο συμβουλιο, μεγαρο μαξιμου, νεα κυβερνηση, χαρτοφυλακιο υπουργειων, αυτοδιοικητικεσ εκλογέσ 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργικό συμβούλιο, Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, νεα δημοκρατία
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό έβαλε ο πρωθυπουργός με δύο παρεμβάσεις του την περασμένη εβδομάδα, μία στο υπουργικό συμβούλιο και μία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό. Με αυτή την στρατηγική κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε «κόκκινη γραμμή», στέλνοντας, παράλληλα, μηνύματα στους υπουργούς του, ότι πρέπει με κάθε κίνησή τους να δείχνουν πως είναι προσηλωμένοι στο έργο τους και παραμένουν γειωμένοι στην πραγματικότητα.

Και αυτό, γιατί τα «φάλτσα» υπουργών ανάμεσα στον α’ και το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που έστρεψαν αλλού την προσοχή, οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για άλλη μία φορά, να τους ζητήσει να «βουτάνε» τη γλώσσα τους στο μυαλό τους πριν μιλήσουν.

Ο πρωθυπουργός έλαβε πρώτος το μήνυμα της κάλπης, το οποίο, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν ήταν αρνητικό, αλλά ένα μήνυμα κόπωσης των πολιτών, το οποίο καταδείχθηκε και από το μεγάλο ποσοστό αποχής.

«Ήταν ένα μήνυμα να εφαρμόσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε προεκλογικά», λένε χαρακτηριστικά. Και δεν παύει να υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι όλοι είναι υπό αξιολόγηση, ακόμα και ο ίδιος. Ωστόσο, δεν έχει πρόθεση, προς το παρόν, να ανακατέψει την κυβερνητική «τράπουλα». Το αιτιολόγησε και ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του λέγοντας ότι στηρίζει τους υπουργούς του, οι οποίοι χρειάζονται χρόνο για να μάθουν το νέο τους χαρτοφυλάκιο.

Η κυβέρνηση λοιπόν, πατάει μεταρρυθμιστικό «γκάζι», και αυτό φάνηκε από τη «βαριά» ατζέντα του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, με νομοσχέδια-τομές που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους αλλά και που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, οι παρεμβάσεις στους servicers για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα κλείσουν μία πληγή για πολλές οικογένειες. Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι: διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers), προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο αφορά δυνητικά εκατομμύρια πολίτες που συναλλάσσονται με τις τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς άπτεται της καθημερινότητάς τους. Επίσης, με το νομοσχέδιο για το μίνι Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας δίνεται, πλέον, η δυνατότητα στους συνταξιούχους να μπορούν να δουλεύουν χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους, με μία μικρή παρακράτηση φόρων.

Αλλαγές θα επέλθουν στην πράξη και στην Υγεία, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μέσα από τις χιλιάδες προσλήψεις που θα γίνουν, είναι να σταματήσει η «αιμορραγία» νέων γιατρών που φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ θα ενισχυθεί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ίδιο και στο Δημόσιο, με τον προγραμματισμό των τουλάχιστον 16.000 προσλήψεων, αλλά και τα κριτήρια διαφάνειας και λογοδοσίας για τις νέες Διοικήσεις των δημόσιων Οργανισμών.

Τομές αναμένονται και στη Δικαιοσύνη, με μία μεταρρύθμιση που θα παρουσιαστεί σύντομα από τον Γιώργο Φλωρίδη και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της αλλά και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Ανοικτό, πάντα, παραμένει για την κυβέρνηση και το μέτωπο της ακρίβειας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο με μέτρα στήριξης των πολιτών αν η κατάσταση επιδεινωθεί λόγω και των δυσμενών διεθνών εξελίξεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην εξωστρέφεια αλλά και στην ανάδειξη έργων και αποφάσεων, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας με ορίζοντα το 2030. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία του στην Ηγουμενίτσα, με σκοπό την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. στον Όμιλο Grimaldi, δίνοντας έτσι έμφαση στη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης.

Και επισφράγισε τη σημαντική αυτή συμφωνία επισημαίνοντας ότι «η χώρα έχει κάνει άλματα μεγαλύτερα και από τη φθορά, για να φτάσει στο σημείο σήμερα να προσελκύει ξένους επενδυτές».

Ισχυρή ελληνική παρουσία στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής

«Η κυβέρνηση δεν είναι θεατής στις διεθνείς εξελίξεις». Η Αθήνα αναπτύσσει έντονη κινητικότητα στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο Ισραήλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει τους κινδύνους που θα επιφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα μία διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα σε όλα τα μέτωπα και έχει λόγο σε αυτή τη νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή, καθώς είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης και το δυτικότερο σημείο ειρήνης.

Από την πολυμερή διάσκεψη της Αιγύπτου, με μοναδικό αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και με τη συμμετοχή της στο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρώπης και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, οι προσπάθειες είναι διαρκείς. Παράλληλα, η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει, σε κάθε τόνο, ότι στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Όσον αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, το οποίο δεν έγινε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα θεωρηθεί κατάλληλος. Το επισήμανε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, είναι μεγάλος. Σε κάθε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές επισημαίνεται ότι πρέπει να πρυτανεύσουν και η λογική και η αυτοσυγκράτηση, για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση. Σε εσωτερικό επίπεδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η χώρα μας θωρακίζεται, με τις αρμόδιες Αρχές να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα.

Δείτε επίσης