Πολιτική

Η ατζέντα Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και ενημέρωση των εταίρων για τις επαφές του σε Κάιρο και Ισραήλ κυριαρχούν στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού

κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτακησ πρωθυπουργοσ, συνοδοσ κορυφησ, συνοδος κορυφης ευρωζωνησ, βρυξελλεσ,  ισραηλ, πολεμοσ στο ισραηλ, μεταναστευτικο, κλιματικη αλλαγη, νεα δημοκρατια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Νέα Δημοκρατία, ΝΔ, Ατζέντα πρωθυπουργού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με το βλέμμα στραμμένο στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή οι 27 ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και με την Ελλάδα να θέτει ζητήματα ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινή στάση και την ενιαία φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για την προτεραιοποίηση των αναγκών της Ευρώπης όσον αφορά στον σχεδιασμό των δημοσιονομικών αναγκών της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που μετείχε στην Διάσκεψη του Καΐρου για την Ειρήνη θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές που είχε τόσο με τους ηγέτες του Αραβικού Κόσμου όσο και για την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ως γειτνιάζουσα χώρα με τις περιοχές της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η χώρα μας υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι είναι ουσιώδης η διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους. Θα επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Όσον αφορά στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στο Μεσανατολικό ο πρωθυπουργός θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιφερειακή αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει μια διάχυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης μέσω της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή με σκοπό μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην λύση δύο κρατών.

Χώρα κλειδί η Αίγυπτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης έθεσε το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας. Και στα δυο αυτά ζητήματα η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει άμεσα και προληπτικά καθώς ήδη η καρδιά της Ευρώπης έχει ζήσει αιματηρά γεγονότα από υποστηρικτές των τρομοκρατών που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν για ακόμα μια φορά το αίσθημα τρόμου στη Δύση.

Ειδικά για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι ζωτικής σημασίας μια στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο, ενώ θα υπογραμμίσει ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δικαιώνουν την χώρα μας όσον αφορά στην πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολουθεί.

Να αλλάξουν οι προτεραιότητες στα δημοσιονομικά

Ένα από τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν στην ατζέντα των 27 είναι και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν για τις Δημοσιονομικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα 6 χρόνια. Ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους εταίρους μας για τις ελληνικές θέσεις από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα.

Και εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την θέση του υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου αλλά και θα υπογραμμίσει ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών οι οποίες έχουν πληθύνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Δεν θα παραλείψει βεβαίως αύριο (Παρασκευή, 27/10) που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης να αναφερθεί στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P.

Δείτε επίσης