Πολιτική

Γάζα: Πρωτοστατούμε στο καραβάνι αλληλεγγύης

Η Ελλάδα διαθέτει λιμάνια και μεταφορικά μέσα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

ανθρωπιστικη βοηθεια, ανθρωπιστικη βοηθεια γαζα, Λωριδα της Γαζας, Ισραηλ Χαμας, πόλεμος στη Λωριδα της Γαζας, πολεμος Ισραηλ, ελληνικη κυβερνηση, μητσοτακησ, πρωθυπουργοσ, κυριακοσ μητσοτακησ, ισραηλ χαμας, ισραήλ χαμάς, ισραηλ χαμας πολεμος, πολεμος ισρ
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ως τελικό προορισμό τη Ράφα της Αιγύπτου, όπου από εκεί τα φάρμακα, τα τρόφιμα, το νερό και ο ρουχισμός θα μεταφερθούν από μία πολυεθνική δύναμη που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ.

Η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο στην προσπάθεια ανθρωπιστικής στήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας, συμμετέχει στην αρχική πρόταση του Γάλλου προέδρου Μακρόν για τη δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων μέσω των οποίων θα αποσταλούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Η στάση της Ελλάδας, η οποία απείχε στο πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για την κήρυξη εκεχειρίας, είναι αλήθεια ότι δημιούργησε αρχικά αρνητικές εντυπώσεις, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι ήταν η στάση που άρμοζε στην περίσταση, από τη στιγμή που το προτεινόμενο ψήφισμα δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς, όπως επιδιώχθηκε νωρίτερα με τροπολογία του Καναδά, η οποία δεν πέρασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ» από το υπουργείου Εξωτερικό (το οποίο έχει την αρμοδιότητα για την ανθρωπιστική βοήθεια), για να υλοποιηθεί το σχέδιο απαιτούνται προετοιμασίες μερικών εβδομάδων, αφού οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι περίπλοκες, και η Ελλάδα θα έχει κομβική παρουσία και κρίσιμης σημασίας παρέμβαση.

Η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες όσο και με την Ουάσινγκτον και την Ισπανία που προεδρεύει της Ε.Ε., προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει τα λιμάνια της αλλά και μεταφορικά μέσα, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή από τη Γαλλία εάν δεν καταστεί δυνατή η συνεννόηση όλων.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με τις οποίες έχει συνάψει στρατηγικές συμμαχίες, βρίσκεται πολύ κοντά στην επίμαχη περιοχή και το Σουέζ, ενώ και η Κύπρος είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει στην όλη προσπάθεια.

Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα, και ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι και αυτό της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω διαδρόμων της Μεσογείου.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε πρόταση της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς την Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τελικό προορισμό τη Ράφα της Αιγύπτου, όπου η βοήθεια θα μεταφερθεί εκεί, από μία δύναμη που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ.

Μέσα στη βοήθεια η Ελλάδα περιλαμβάνει φάρμακα, ρουχισμό, τρόφιμα και νερό. Από την πλευρά της, η Κύπρος προτείνει να μεταφερθεί η βοήθεια από τα λιμάνια της κατευθείαν στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκεται η εμπλοκή του αραβικού κόσμου, και δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη στην Ιορδανία, τις προηγούμενες ημέρες, του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, καθώς η χώρα αυτή έχει μεγάλη επιρροή στο Μεσανατολικό.

Κατά πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που όμως δεν αποκλείεται να γίνει στη συνέχεια. Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα, και εκτιμούν ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, «για την ώρα δεν κρίνεται απαραίτητη», υπό την έννοια ότι τα πλοία που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρόκειται να περάσουν από εμπόλεμες ζώνες, κάτι που θα επέβαλε την παρουσία συνοδών πολεμικών πλοίων.

Πάντως, ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί και λένε ότι η συνοδεία ενός ναυτικού κονβόι προς την Αίγυπτο και το Σουέζ είναι απαραίτητη, όπως επίσης και η συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών που ίσως συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν συζητείται να συμμετάσχει Έλληνας στρατιωτικός σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή αποστολή εξελιχθεί σε έδαφος άλλης χώρας, παρά μόνο στη θάλασσα. Για την ώρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος δεν έχει δεχθεί καμία κρούση, ούτε αίτημα για σχεδιασμό συμμετοχής και πολεμικών πλοίων, ή προσωπικού που θα βοηθήσει στη μεταφορά της βοήθειας.

Δείτε επίσης