Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Πιο κοντά σε Αχτσιόγλου-Χαρίτση παρά σε Κασσελάκη

Η «τράπουλα» της Κεντροαριστεράς ανακατεύτηκε, με τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Έφη Αχτσίουγλου, Αλέξης Χαρίτσης
Αρθρογράφος: Κωστής Μοσχολιός
Από Κωστής Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Η αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου» από το ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανοίξει» για τα καλά τη συζήτηση περί «συμμαχιών» στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, θέλει να εκμεταλλευτεί δημοσκοπικά αλλά και κοινοβουλευτικά η Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας στη στρατηγική που έχει επιλέξει, αυτή της «υπεύθυνης, ουσιαστικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση».

«Δεν παρεκκλίνουμε από αυτή τη γραμμή και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βάρος των ευθυνών», επισήμανε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Θανάσης Γλαβίνας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ακόμη και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που φύγουν και άλλοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σίγουρα, η πρόσφατη αποχώρηση των Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου, μαζί με ακόμη 6 βουλευτές, και η εν δυνάμει δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Πέρκα δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα και ανακατεύει την «τράπουλα» στο «παιχνίδι εξουσίας» για την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά παραμένουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στο στόχο μας, μακριά από μεταγραφολογίες και συμπράξεις», λέει ο κ. Γλαβίνας, σπεύδοντας, βέβαια, να επισημάνει πως αυτό «δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και συγκλίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα», σχετικά με τη συζήτηση που έχει «ανοίξει» για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το διαφαινόμενο «νέο κόμμα Αχτσιόγλου –Χαρίτση».

Επισήμως το ΠΑΣΟΚ αποδομεί αυτή τη συζήτηση, με τον κ. Γλαβίνα να τη χαρακτηρίζει «άκαιρη» και να εξηγεί πως «δεν ξέρουμε καν τι θα αντιπροσωπεύει και τι προτάσεις θα έχει ένα τέτοιο κόμμα».

Φυσικά, τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο περιθώριο του «ThessalonikiSummit 2023» πριν από λίγες ημέρες, ήρθαν να «κουμπώσουν» με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και να «πυροδοτήσουν» τα σενάρια περί συνεργασιών. «Αν θέλουμε να έχουμε κάποιες συμμαχίες, αυτές θα γίνουν με όρους πολιτικούς, όχι με όρους εξουσίας... Δηλαδή αν συμφωνούμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως έγινε με ένα κομμάτι της Ανανεωτικής Αριστεράς που είναι αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. ή με ανθρώπους της Οικολογίας και των Κινημάτων, με χαρά μεγάλη να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε. Αλλά με αυτούς τους όρους, διότι οικοδομήθηκαν κόμματα και στρατηγικά σχέδια με οπορτουνιστικούς όρους και είδαμε τα αποτελέσματά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, και θα τα δούμε και στη Ν.Δ.».

Ορισμένοι ερμήνευσαν αυτές τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη ως ένα «άνοιγμα πόρτας» στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα στους κ.κ. Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλο, που έφυγαν λίγα 24ωρα αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνή της Κυριακής», φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της επονομαζόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου». Το κατά πόσο αυτή η «απευθείας επαφή» μπορεί μελλοντικά να «μεταφραστεί» σε κάτι άλλο πέραν της κοινής δράσης σε κοινοβουλευτικά θέματα, μένει να φανεί στο μέλλον.

Εκείνο, ωστόσο, που ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους από έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πως «η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες και είμαστε έτοιμοι για θεσμικό διάλογο στη βάση μίας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας».

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως «τα εν λόγω στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία πολιτική σοβαρότητα, ενώ από τη στιγμή που δεν είναι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εξουσίας, οι λεγόμενοι «γενίτσαροι», μοιάζει πιο εφικτό να γίνουν δεκτοί μελλοντικά από τη βάση του ΠΑΣΟΚ».

Οι τελευταίες εξελίξεις, άλλωστε, μοιάζουν να βάζουν και μία οριστική «ταφόπλακα» στα περί συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, για τον οποίο, εξ αρχής, στη Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για «αδειανό πουκάμισο» και ένα πρόσωπο «με αλλοπρόσαλλη πολιτική συμπεριφορά και απολίτικο λόγο».

πασοκ, πασοκ κιναλ, πασοκ κινημα αλλαγησ, νικοσ ανδρουλάκης, νικοσ ανδρουλακησ πασοκ, πασοκ χαριλαου τρικουπη, χαριλαου τρικουπη, αντιπολιτευση, βουλη, ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Έφη Αχτσίουγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Σύγχρονη Αριστερά, Χαριλάου Τρικούπη

«Δεν άνοιξαν σαμπάνιες» για τη 2η θέση στις δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το κόμμα ύστερα από περισσότερα από 10 χρόνια «πατάει» –δημοσκοπικά– στη δεύτερη θέση, κάνοντας μία πολύ μεγάλη ανατροπή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καλύψει μία διαφορά άνω των 23,4 μονάδων, με την οποία υπολειπόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2019, όταν τα ποσοστά ήταν 8,1% για το ΠΑΣΟΚ και 31,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τώρα να είναι δεύτερο κόμμα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως «ανοίγουν σαμπάνιες» στη Χαριλάου Τρικούπη. Ναι μεν επικρατεί ικανοποίηση, αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται από πολλούς εντός του κόμματος, πως «παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώνεται, εμείς δεν κερδίζουμε όσο θα έπρεπε». Αυτός ο προβληματισμός εκφράστηκε και την περασμένη εβδομάδα, στο διήμερο εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου όλοι συμφώνησαν ότι «πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με την κοινωνία, για την κοινωνία».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρη η «οδηγία» Ανδρουλάκη «να μην επαναπαύεται κανείς από τις δημοσκοπήσεις», και να «είναι όλοι σε εγρήγορση». Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως το 2024 θα είναι επίσης μία χρονιά εκλογών, με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 να αποτελούν και το μεγάλο «τεστ» για το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να μπει δυναμικά σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις αποκρυσταλλωθεί ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών, στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιστρατεύσουν και πάλι τη «μέθοδο» της σύστασης Επιτροπής ανάλογης με εκείνης της Αυτοδιοίκησης, που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε επιτυχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να γίνει «σκανάρισμα» των προσώπων εκείνων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για να φέρουν το κόμμα στη δεύτερη θέση.

Δείτε επίσης