Πολιτική

Συνάντηση Κάμερον - Γεραπετρίτη μετά το επεισόδιο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας 27/11, οι Βρετανοί προσπαθούν να μαζέψουν την γκάφα Σούνακ

Συνάντηση Κάμερον - Γεραπετρίτη μετά το επεισόδιο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Το χρονικό του "διπλωματικού" επεισοδίου Ελλάδας – Βρετανίας

Υπενθυμίζουμε, ότι το βράδυ της Δευτέρας (27.11.2023) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα (28.11.2023) το πρωί, και μάλιστα έγινε γνωστό από την επίσημη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, στην οποία εξέφρασε την ενόχληση του.

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για πολιτική απρέπεια, με τους Βρετανούς να προσπαθούν στη συνέχεια να πείσουν ότι η ελληνική πλευρά είχε διαβεβαιώσει ότι στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ δεν θα έθεταν θέμα Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Times για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους βιότοπο»

Θέση υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παίρνουν με άρθρο τους οι βρετανικοί «The Times», με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνέντευξή του στο BBC.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει στον τίτλο πως «[…] πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος». Το ίδιο τονίζει και στον επίλογο του άρθρου, σημειώνοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

 Γλυπτά του Παρθενώνα, Ελλάδα, Βρετανικό Μουσείο, άρθρο, δημοσίευμα, διεκδικήσεις, Παρθενώνας
Το δημοσίευμα των «The Times»

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» γράφουν οι «Times» στο σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Χθες γνωστοποίησε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

 Γλυπτά του Παρθενώνα, Ελλάδα, Βρετανικό Μουσείο, άρθρο, δημοσίευμα, διεκδικήσεις, Παρθενώνας

Το άρθρο επικρίνει τη στάση που κρατάει για το θέμα ο Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» (losing his own marbles).

Δείτε επίσης