Πολιτική

Sun: «Εξοργιστική» η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC

Η Βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι ο πρωθυπουργός αθέτησε τις... διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κάνει «λόμπιινγκ» με τα Γλυπτά

Κυριάκος Μητσοτάκης, Γλυπτά Παρθενώνα, Ρίσι Σούνακ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με «διαρροές» προς τον Τύπο η κυβέρνηση της Βρετανίας επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας ότι δήθεν υπήρξε συμφωνία με την ελληνική πλευρά την οποία η τελευταία αθέτησε με τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και όσα είπε για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει σε αυτό τον ισχυρισμό, μετά την, κατά κοινή ομολογία, αψυχολόγητη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη τους συνάντηση, θεωρώντας πως δεν θα ήταν παραγωγική.

Χθες η κυβέρνηση της Βρετανίας επέμεινε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε τις «διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα «χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσιο βήμα» για να θέσει το ζήτημα της επιστροφής των αρχαίων γλυπτών.

Νέες αποκαλύψεις

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε χθες την Ελληνίδα διπλωμάτη Άννα Μαρία Μπούρα ότι η συνέντευξη προκάλεσε «σημαντική αναστάτωση και απογοήτευση» στο Λονδίνο.

Η Sun αποκαλύπτει ότι όταν συμφωνήθηκε η συνάντηση με την ελληνική πλευρά στις 10 Νοεμβρίου, το βρετανικό ΥΠΕΞ «είχε φροντίσει να τονίσει τη σημασία της αποφυγής οποιασδήποτε αναφοράς στα ΜΜΕ σχετικά με τα Μάρμαρα, πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης».

Βρετανία, Ντάουνινγκ Στριτ, Ρίσι Σούνακ, Βρετανός Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας Πρωθυπουργός, Διαρροές, Τύπος, Βρετανική Κυβέρνηση, Συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC, Sun, Μάρκ Χάρπερ, Υπουργός Μεταφορών, Κιρ Στάρμερ, Εργατικοί, Αδύναμος Σούν

Σύμφωνα με ένα email που διέρρευσε, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε χθες ότι «το timing και το προφίλ» της συνέντευξης στο BBC ήταν ιδιαίτερα εξοργιστικά.

Χτες το πρωί ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ επέμεινε ότι η ακύρωση της τελευταίας στιγμής δεν ήταν «σνομπάρισμα», προσπαθώντας να υποβαθμίσει το γεγονός.

Πιέσεις σε Όσμπορν- «Αδύναμος» ο Σούνακ λένε οι Εργατικοί

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δέχεται πιέσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ να μην προχωρήσει σε μια συμφωνία για τον δανεισμό των γλυπτών στην Ελλάδα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν νομικές οδούς για να εμποδίσουν οποιαδήποτε παράδοση των αρχαίων γλυπτών. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα έβλεπε τα Μάρμαρα να μεταφέρονται στην Ελλάδα για προσωρινή έκθεση.

Βρετανία, Ντάουνινγκ Στριτ, Ρίσι Σούνακ, Βρετανός Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας Πρωθυπουργός, Διαρροές, Τύπος, Βρετανική Κυβέρνηση, Συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC, Sun, Μάρκ Χάρπερ, Υπουργός Μεταφορών, Κιρ Στάρμερ, Εργατικοί, Αδύναμος Σούν

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα ήταν ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στελέχη των Εργατικών χαρακτήρισαν τον Βρετανό πρωθυπουργό «αδύναμο», επειδή αρνήθηκε να συναντηθεί έστω και για το θέμα αυτό.

Δείτε επίσης