Πολιτική

Γλυπτά Παρθενωνα: Γιατί δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος στην Βρετανία

Ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας εξηγεί γιατί είναι πολιτικά ασύμφορη για την Ελλάδα η πολιτικοποίηση τέτοιων ζητημάτων

Γλυπτά Παρθενώνα, Στάθης Καλύβας, Βρετανία, Ρίσι Σούνακ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας, εκτίμησε πως την ώρα που οι Βρετανοί θέλουν να τιμωρήσουν το Συντηρητικό Κόμμα για την οικονομική του πολιτική, η άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, δεν μπορεί παρά να έχει στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

Παράλληλα, ωστόσο, επέστησε την προσοχή, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς, δεν θέλουμε διελκυστίνδα πολιτικά επικίνδυνη που δεν μας συμφέρει. Yπάρχει κίνδυνος αυτού του είδους τα ζητήματα να πολιτικοποιηθούν πολύ έντονα σε ένα διχαστικό, πολιτικό και τοξικό περιβάλλον».

Ο κ. Καλύβας, συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι: «Το θέμα φυσικά δεν απασχόλησε τη βρετανική κοινή γνώμη, αλλά συζητήθηκε πάρα πολύ στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, ακριβώς γιατί ήταν μια τόσο ασυνήθιστη ενέργεια. Την κρίνω ως παρέμβαση με στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες και αναζητεί αντιπερισπασμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε φαντάζομαι, ότι μπορεί να θυσιάσουν τη διπλωματική παράδοση».

Στην παρατήρηση ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Στάθης Καλύβας απάντησε ότι:

«Μπορεί να υπάρχει μια πλειοψηφία, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι από το συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να μην εμφανιστούν να ψηφίσουν. Και η σκέψη που κάνουν, είναι ότι ενδεχομένως φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα όπως αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα και άλλα πολιτισμικά θέματα, ουσιαστικά θα τους τσιγκλίσουν συναισθηματικά, έτσι ώστε να ταυτιστούν πάλι με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο θέλουν να τιμωρήσουν για την οικονομική του πολιτική».

Στη Βρετανία κυβερνάει κόμμα που βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη, τι είναι δυνατόν να φοβάται για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ρώτησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

«Μετά το Brexit η Βρετανία έχει μπει σε μια συνεχόμενη κρίση, έχει αλλάξει πάρα πολλές κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή κυβερνάει ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικά κανονική. Γι αυτό βλέπουμε και ενέργειες που ξεφεύγουν από αυτό που θα λέγαμε κανονικότητα. Στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια αισθάνεται κανένας λιγάκι, όπως αισθανόμασταν εμείς στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης το 2010. Δηλαδή ότι γίνονται πράγματα τα οποία κανονικά δεν θα περίμενε κανένας να δει», απάντησε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:

Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές οι Τόρις πολύ δύσκολα μπορούν να ανακτήσουν την χαμένη απόσταση καθώς και τα οικονομικά μέτρα, προκάλεσαν θύελλα.

Γιατί διχάζει τους Βρετανούς το θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών

Πώς αυτό θα μπορέσει να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι, στις συζητήσεις που γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών;

«Πιστεύω ότι δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος στη Βρετανία. Όσο πιο παραμελημένο είναι από την επικαιρότητα, όσο συζητιέται ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή και την ελληνική κυβέρνηση, τότε βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από το αν φέρουμε το θέμα σε επίπεδο κορυφής. Έχει δυναμική να σπρώξει συναισθηματικά τους ανθρώπους σε ένα είδος διχασμού. Αυτό δεν μας συμφέρει εμάς. Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς.

Θέλουμε ουσιαστικά να λειτουργήσει μεταξύ μας κάπως υπόγεια αυτή η συζήτηση, μέχρι να φτάσουμε σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό είναι, το συμφέρον της Ελλάδας, όχι να το αναδεικνύουμε με ένταση. Ούτε να κατηγορούμε τους Άγγλους ότι μας κλέψανε, ότι λεηλάτησαν τα αρχαία μας. Όσο πιο διακριτική θέση διατηρούμε και κινούμαστε στο παρασκήνιο κάνοντας επαφές με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο κ. Καλύβας.

«Ωστόσο το θέμα των Γλυπτών είναι θέμα που αν αναδειχθεί, έχει τη δυνατότητα να διχάσει κι αυτός είναι κίνδυνος για εμάς.

Έχει δημιουργηθεί ένα είδος διχασμού γύρω από θέματα πολιτισμού. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν ουσιαστικά το αποικιοκρατικό παρελθόν της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρούν ότι ό, τι έκανε η Βρετανία πριν το 1950, πριν το 1960, ήταν λάθος, ότι πρέπει να επιστρέψει τα πάντα και πρέπει να αρχίσει να πληρώνει ενδεχομένως και κάποια οικονομικά ποσά στις χώρες εκείνες στις οποίες έδρασε αποικιοκρατικά. Αυτό το πράγμα λέγεται με πολύ έντονο συναισθηματισμό και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αντίδραση σε μία πιο συντηρητική μερίδα του κοινού, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά θίγεται όλο το ιστορικό παρελθόν της Βρετανίας και υπάρχει προσπάθεια να καταστραφεί η ιστορία.

Δεν θέλουμε ως Ελλάδα να μπούμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία θεωρώ πολιτικά επικίνδυνη και δεν μας συμφέρει. Πρέπει να είμαστε στόχοπροσηλωμένοι στο τι μας συμφέρει και τι θέλουμε να καταφέρουμε», τόνισε ο Στάθης Καλύβας.

Δείτε επίσης