Πολιτική

Αμετανόητος ο Σούνακ: «Τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν βάσει νόμου»

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή»

Αμετανόητος ο Σούνακ: «Τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν βάσει νόμου»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ρίσι Σούνακ δεν αλλάζει γνώμη. Σε δηλώσεις του εν πτήσει για το Ντουμπάι όπου συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, επανέλαβε σε δημοσιογράφους ότι ο νόμος είναι νόμος και ότι η παραμονή των μαρμάρων στη Βρετανία είναι θέμα νομοθεσίας.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι ενήργησε με το θυμικό του και ότι υπήρξε κάποιο "ξέσπασμα" από την πλευρά, όπως έχει κατηγορηθεί, που τον οδήγησε σε ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη θέση του, ενώ αρνήθηκε ότι ευσταθεί η άποψη που εξέφρασε ο Τζορτζ Όσμπορν ότι η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αποτέλεσμα "εκνευρισμού".

Ο Ρίσι Σουνάκ αρνήθηκε ότι είχε ένα "ξέσπασμα" για το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα και είπε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα "βάσει νόμου".

Από το αεροπλάνο ταξιδεύοντας για την Cop28, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν είχε αλλάξει.

«Τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν»

«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο το νομικό σκέλος. Τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν δηλώσει με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να κάνουν κάτι τέτοιο».

Και πρόσθεσε: «Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, ο Σούνακ είχε κατηγορήσει τον Έλληνα ομόλογό του ότι χρησιμοποίησε ένα ταξίδι στο Λονδίνο για να "σηκώσει" στο θέμα των αρχαίων ελληνικών γλυπτών και να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Ο Σούνακ επιμένει ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο την Τρίτη, επειδή όπως είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αθετήσει (με τη συνέντευξη στο BBC το βράδυ της Κυριακής 26/11) τη δέσμευή του να μην χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως ευκαιρία για να υποστηρίξει την επιστροφή των γλυπτών.

Όσμπορν: Έκανε τη στρατηγική της "dead cat";

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, εμφανίστηκε πολύ αιχμηρός με τον Σούνακ λέγοντας ότι προσπαθούσε να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση. Εξετάζοντας διάφορες θεωρίες, σκέφτηκε μήπως ήταν μια στρατηγική "νεκρής γάτας" ("dead cat") δηλαδή, την στρατηγική της σκόπιμης υιοθέτηση μιας πολύ ηχηρής θέσης που θα τραβήξει το ενδιαφέρον για να εκτραπεί η προσοχή των μέσων ενημέρωσης από προβλήματα ή αποτυχίες σε άλλους τομείς και ταυτόχρονα μια προσπάθεια εντυπωσιασμού των ψηφοφόρων.

Ο Όσμπορν εξέτασε και το σενάριο ο Σούνακ να εκνευρίστηκε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη μέρα.

Ο Όσμπορν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είπε ότι πιστεύει ότι η θέση του Στάρμερ για το θέμα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Ο νόμος του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που είπε ο Όσμπορν θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών είπε ότι κατά την πιθανή διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Στάρμερ «δεν θα αφιερώσει χρόνο για να νομοθετήσει εκ νέου για αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

Ο ηγέτης των Εργατικών άσκησε δριμεία κριτική στον Σουνάκ κατηγορώντας τον ότι «έχασε τα μάρμαρά του».

Ο Στάρμερ είπε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, έναν συνάδελφο του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Δείτε επίσης