Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Απαρχή μίας νέας εποχής η συνάντηση των Αθηνών;

Μητσοτάκης – Ερντογάν θα συνομιλήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

ελληνοτουρκικές σχέσεις, ελληνοτουρκικά, κυριακος μητσοτακης, κυριακοσ μητσοτακησ, ερντογαν, ταγιπ ερντογαν, ελληνοτουρκικες σχεσεις, γεραπετρίτης, μετρα οικοδοομησησ εμπιστοσυνησ, μετρα εμπιστοσυνης τουρκια ελλαδα,Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογ
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το μεγάλο γεγονός των επόμενων ημερών, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, εξετάζονται από τα επιτελεία των δύο χωρών. Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να γραφτεί άλλη μία σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την αισιοδοξία της, αλλά παραμένει προσγειωμένη όσον αφορά τα άμεσα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης συνάντησης.

Τη σφραγίδα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας ετοιμάζονται να βάλουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ακόμα ένα ουσιαστικό βήμα στην πορεία της βελτίωσης των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η «ελληνοτουρκική σύναξη» σε ανώτατο επίπεδο είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο, παράλληλα με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τρεις άξονες: Τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ύστερά από 7 ολόκληρα χρόνια, τα μισά εκ των οποίων οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν «στο κόκκινο», αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να επιδειχθεί και να επιβεβαιωθεί στην πράξη, η αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Αθήνα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός, και για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων για τις ελληνικές θέσεις. Η Αθήνα τονίζει ότι οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας είναι υπαρκτές, αλλά αυτό που προέχει είναι η ηρεμία στα σύνορά μας.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, η Τουρκία δείχνει να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, μακριά από την πολεμική ρητορική του 2022, τουλάχιστον στο ανώτατο επίπεδο. Μάλιστα, σχολίαζαν ότι ακόμα και στο θέμα του Μεσανατολικού, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Δύση, οι «βολές» του Τούρκου προέδρου δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας. Αυτή η ήπια περίοδος, τόνιζαν οι ίδιοι, πρέπει να αξιοποιηθεί όσον αφορά στην προώθηση της θετικής ατζέντας. Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Το πρόγραμμα

Οι 11 Έλληνες και οι 8 Τούρκοι υπουργοί θα συναντηθούν το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, και, όπως είναι φυσικό, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα επάνω τους (στη γλώσσα του σώματος, σε ένα νεύμα, σε μία κουβέντα).

Το σχήμα της συνάντησης δεν θα διαφέρει από εκείνο των δύο προηγούμενων συναντήσεων που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις που θα κάνουν αμέσως μετά οι δύο ηγέτες, αλλά και η συνεδρίαση, στη συνέχεια, της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που δεν θα είναι άλλο από ένα μεγάλο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν. Οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν από την ελληνική πλευρά είναι: υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Δείτε επίσης