Πολιτική

Για πέντε ώρες στην Αθήνα ο Ερντογάν - Προσδοκίες για άλλη μια θετική σελίδα στα ελληνοτουρκικά

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με βάση τους τρεις άξονες που συμφωνήθηκαν στο Βίλνιους τον Ιούλιο

Για πέντε ώρες στην Αθήνα ο Ερντογάν - Προσδοκίες για άλλη μια θετική σελίδα στα ελληνοτουρκικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα.

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται στις 11 το πρωί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στην συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συζήτηση μπροστά στις κάμερες στο σαλόνι του Προεδρικού Μεγάρου και λίγη ώρα αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου στις 12.15 θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια τόσο στους δρόμους όσο και στο αεροδρόμιο. Θα πετούν drones και ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ επί ποδός θα βρεθούν περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί.

Ήδη από χθες ο Ταγίπ Ερντογάν τόσο με την συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή όσο και αργά το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έτεινε χείρας φιλίας στην Ελλάδα λέγοντας ότι μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τους γείτονές του.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συναντηθούν με βάση τους τρεις άξονες που συμφωνήθηκαν στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την θετική ατζέντα.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας, χωρίς καμία έκπτωση -όπως διαμηνύεται- από τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής πλευράς.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι δυο ηγέτες θα βρεθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών τους και τους διπλωματικούς τους συμβούλους για περίπου 45 λεπτά αν και δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος της συνάντησης.

Θα ακολουθήσουν οι δημόσιες κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τη μορφή γεύματος εργασίας.

Οι συμφωνίες

Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί θα υπογράψουν συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής» και μνημόνια κατανόησης τα οποία και θα πέσουν στο τραπέζι του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ).

Στόχος είναι να γίνουν πολλά μικρά βήματα τα οποία θα οδηγήσουν σε κλίμα ηρεμίας και διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές και θα ωφελήσουν τους λαούς των δυο χωρών.

Ταυτόχρονα όμως το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταρτίσει και «αντίμετρα» και τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που υπάρξουν «παραφωνίες».

11 Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί και 8 Τούρκοι θα έχουν συναντήσεις σε συγκεκριμένους χώρους που έχουν επιλεγεί και βρίσκονται πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι υπουργοί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Ερντογάν θα συζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece και το Invest in Turkey.

Επίσης, στον τομέα της Παιδείας, θα εξεταστεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας γύρω από την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας.

Στον τουρισμό, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης βίζας ετήσιας διάρκειας έτσι ώστε να διευκολύνονται Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά μας ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο.

Μεγάλο πεδίο συνεργασίας ανοίγει και στο Μεταναστευτικό, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και να επιδιωχθεί εμβάθυνση στην επιχειρησιακή συνεργασία.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και του πρωτογενούς τομέα.

Όλο το πρόγραμμα

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσγειώνεται στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11:00 το πρωί, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπ. Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 12:15 θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στις 13:00 θα γίνουν κοινές δηλώσεις και μισή ώρα (13:30) αργότερα θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Δείτε επίσης