Πολιτική

Δημοσκόπηση Interview: 18,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ–«Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για 2η θέση

«Αγκομαχάει» στις πρώτες μετρήσεις η Νέα Αριστερά, ενώ η «ψαλίδα» για τις Ευρωεκλογές μεταξύ ΝΔ και δεύτερου κόμματος είναι στις 15,4 μονάδες

δημοσκοπηση, δημοσκοπησεις, δημοσκοπηση interview, τι δειχνει δημοσκοπηση interview, τι δειχνουν οι δημοσκοπησεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δημοσκοπήσεις: Ακόμα μια δημοσκόπηση δείχνει σαφές προβάδισμα της ΝΔ, αυτή της Interview για λογαριασμό της politic, την ίδια στιγμή που η «μάχη» της δεύτερης θέσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, ενώ η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να μπορεί να μπει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα της δημοσκόπησης τα κόμματα καταγράφουν τα εξής ποσοστά όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024:

-Νέα Δημοκρατία 29,2%

-ΣΥΡΙΖΑ 13,8%

ΠΑΣΟΚ 12,4%

ΚΚΕ 6,8%.

Ελληνική Λύση 6,5%

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά» είναι στο 2,5%, και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,6%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, Νίκη και Σπαρτιάτες είναι στο 3,3% και 2% αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας που συνήθως προσανατολιζόταν προς τα (άκρο) δεξιά, δεν εντοπίζεται προς το παρόν στις εκλογές του Ιουνίου.

Δημοσκόπηση Interview: 18,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ–«Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για 2η θέση

Δημοσκόπηση Interview: 18,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ–«Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για 2η θέση

Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ με 18,2 μονάδες στις εθνικές εκλογές

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, σχεδόν 6 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμά του, παρόλο που καταγράφονται οι πρώτες απώλειες.

Στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 18,2 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

-Νέα Δημοκρατία 31,2%

-ΣΥΡΙΖΑ 13%

-ΠΑΣΟΚ 12,5%

-ΚΚΕ 6,7%,

-Ελληνική Λύση 6,5%

-Πλεύση Ελευθερίας 3,1%,

Και ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 2% και η Νίκη με 4%.

Η επίσημη "πρώτη" της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», της δίνει ποσοστό 2%, με την εκτίμηση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 2% και στο 3%.

Δημοσκόπηση Interview: 18,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ–«Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για 2η θέση

Δημοσκόπηση Interview: 18,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ–«Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για 2η θέση

Χωρίς αντιπολίτευση η χώρα - «Αρνητικά» κρίνουν 6 στους 10 το κυβερνητικό έργο

Αν και η δημοσκόπηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας, η οποία αξιολογήθηκε με θετικό πρόσημο, το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι δε μπορεί να απορροφήσει μια σειρά από προβλήματα και κυρίως τους κραδασμούς από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το 61% κρίνει «αρνητικά» το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης σε αντίθεση με το 35% που απάντησε «θετικά».

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να πείσει ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας

Στον αντίποδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καρτέλα που δείχνει πως κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να πείσει πως αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ένας στους δύο απαντά πως κανένα από τα κόμματα δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται να είναι πιο ικανό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά.

Παραμένει –σταθερά- καταλληλότερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και διατηρεί τα ποσοστά του, άνω του 40% όπως και σε προηγούμενες μετρήσεις, την ώρα που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 15% και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 11%.

Δημοσκόπηση Interview: 18,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ–«Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για 2η θέση

Δημοφιλέστερος ο Μητσοτάκης και δεύτερος ο Κουτσούμπας

Όσον αφορά στη δημοφιλία, παρόλο που οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν πως έχουν αρνητική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ. 55,3%), ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπερτερεί έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Το 41,5% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη για τον πρωθυπουργό, ενώ μοναδική «απειλή» για εκείνον αποτελεί ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 35,5%. Από εκεί και πέρα, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά, (σ.σ. 20% και 22,6% αντίστοιχα). Σημαντική άνοδο σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος έχει αυξήσει το ποσοστό δημοφιλίας του κατά 7,4% συγκριτικά με την τελευταία μέτρηση, καταγράφοντας 18,3% από 10,9%.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

Μητσοτάκης: 41,5% (από 49,7%)

Κουτσούμπας: 35,5% (από 28,7%)

Ανδρουλάκης: 22,6% (από 18,3%)

Κωνσταντοπούλου: 21,1%

Κασσελάκης: 20%

Βελόπουλος: 18,3% (από 10,9%)

Νατσιός: 9,8%

Στίγκας: 3,8%

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά ολόκληρη τη δημοσκόπηση

Δείτε επίσης