Πολιτική

Στο Νέο Δελχί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό

Οι προοπτικές για τις δυο χώρες

Στο Νέο Δελχί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ινδία και η συνάντηση με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι γίνεται σε μια συγκυρία με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις στον κόσμο.

Λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νέο Δελχί με στόχο να ενδυναμώσει τις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί και η πορεία υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), με την χώρα μας να φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα, έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις και προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων.

Οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία είναι μεγάλες με τα θεμέλια να έχουν μπει από τον περασμένο Αύγουστο με το χαλί να έχει στρωθεί για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα. Το ίδιο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ινδία ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Μάλιστα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα καθώς, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα στο Νέο Δελχί και αύριο στη Βομβάη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί πολύ νωρίς σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί στις (06:30 ώρα Ελλάδος, 10:00 τοπική ώρα), όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Στις 08:30 ώρα Ελλάδος ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ναρέντρα Μόντι και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Jagdeep Dhankhar και στις 14:30 ο Πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» της σημαντικότερης πολυμερούς Διάσκεψης της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Σημειώνεται ότι στην Ινδία βρίσκεται ήδη ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκονται συνέργειες, συμφωνίες και αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.

Δείτε επίσης