Πολιτική

Επανασύστησε την Ελλάδα στους Ινδούς ο πρωθυπουργός

Η αποτίμηση της πρώτης ημέρας του ταξιδιού του – Σήμερα στη Βομβάη

Επανασύστησε την Ελλάδα στους Ινδούς ο πρωθυπουργός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία.

Η υποδοχή του στο Νέο Δελχί από τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι έγινε με όλες τις τιμές και οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και η στόχευση για το προσεχές διάστημα αποτυπώθηκαν στις κοινές τους δηλώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στην Ινδία προκειμένου να εισχωρήσει στην τεράστια αγορά της. «Η Ελλάδα του σήμερα, με αυτοπεποίθηση, όχι μόνο θέλει να είναι αναπόσπαστο μέρος εταιρικών σχέσεων μεταξύ γεωγραφικών περιφερειών, αλλά γνωρίζει επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει τη νέα πύλη στην Ευρώπη για τις επιχειρήσεις της Ινδίας, τους επιχειρηματίες της και τους δημιουργούς πλούτου», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε πολιτικό επίπεδο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί η χώρα μας το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου για την Ινδία στην Ευρώπη. Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ινδίας - Raisina Dialogue, το μεγαλύτερο think tank ( παγκόσμιο βήμα διαλόγου) ως επίτιμος καλεσμένος ο πρωθυπουργός μίλησε για μια άλλη Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια πρόοδο και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ενώ τόνισε ότι το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Δημοκρατία λόγω των τεράστιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί.

Εκ μέρους μάλιστα των εταίρων μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την Ινδία -και μιλώ για την Ευρώπη- θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Και αυτό οπωσδήποτε ισχύει για τη χώρα μου. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, και η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Δεν έλειψε και η αναφορά του πρωθυπουργού στα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αλλαγή φυσιογνωμίας της χώρας μας από όταν ανέλαβε το τιμόνι η ΝΔ. «Η χώρα που κλήθηκα να κυβερνήσω όταν εξελέγην για πρώτη φορά, το 2019, θεωρούνταν από πολλούς αναλυτές ως ο «ασθενής» της Ευρώπης. Μεταξύ 2015 και 2019 ο λαϊκισμός είχε υποσχεθεί πολλά, δεν είχε εκπληρώσει τίποτα και είχε αφήσει την Ελλάδα να ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού. Η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής το άλλαξε αυτό και μεταμόρφωσε τις προοπτικές της Ελλάδας», είπε και περιέγραψε τους τρεις άξονες της πολιτικής του: Πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, αποτελεσματική προσέγγιση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, και επένδυση στην υγεία και την εκπαίδευση. Και όλα αυτά τηρώντας με ευλάβεια τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βομβάη όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και θα μιλήσει στο ελληνοινδικο φόρουμ για την επιχειρηματικότητα.

Δείτε επίσης