Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «στρατόπεδα» Γεροβασίλη και Κασσελάκη-Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινωθεί στο συνέδριο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών της με όλους τους πόλους του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα «στρατόπεδα» Γεροβασίλη και Κασσελάκη – Ποιοι τους στηρίζουν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προχωρούν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα απέναντι σε εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη για τη νέα εσωκομματική αναμέτρηση.

Σε νυχτερινή σύσκεψη την Πέμπτη, μετά την παρέμβαση Τσίπρα και την ομιλία Κασσελάκη -ο οποίος σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός-, αποφασίστηκε να είναι η Όλγα Γεροβασίλη η ενιαία απάντηση των διαφωνούντων στη μία από τις 4 κάλπες που θα στηθούν.

Η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Σάββατο, στο συνέδριο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών της με όλους τους πόλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σύσκεψη των 8, που έδειξαν Γεροβασίλη, μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Ήδη η Όλγα Γεροβασίλη έχει συναντήσει τον Διονύση Τεμπονέρα -ο οποίος δήλωσε ότι «κάνει στην άκρη για το κοινό καλό»-, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και βουλευτές, ενώ έχουν αρχίσει οι δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της υποψηφιότητάς της, όπως του Κώστα Ζαχαριάδη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται.

Η πλευρά Κασσελάκη

Η πλευρά Κασσελάκη παραμένει ως έχει, με τα στελέχη που τον στηρίζουν να είναι τα γνωστά: ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου κ.ά.

Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη

Την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, εφόσον τελικώς κατατεθεί, θα στηρίξουν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν έρθει σε ρήξη με τον κ. Κασσελάκη, πλην Τζάκρη, Τελιγιορίδου. Ο κ. Βασιλειάδης μετείχε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, στη σύσκεψη των 8 χθες βράδυ και σήμερα δήλωσε (στον ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «δεν είναι αυτονόητη» μια νίκη Κασσελάκη.

Η πιο «ηχηρή» μετατόπιση από το στρατόπεδο Κασσελάκη -αν και δεν «κουβαλά» στελέχη μαζί του- αφορά στον Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος έχει περάσει στην «απέναντι όχθη» και αναμένεται να στηρίξει Γεροβασίλη.

Η στάση Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη

Ο Νίκος Παππάς -που διαθέτει αξιόλογη εσωκομματική επιρροή και μηχανισμό- φαίνεται να έχει γεφυρώσει το χάσμα στις σχέσεις του με τον κ. Κασσελάκη, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις δεν μπορεί κανείς να προδικάσει με ασφάλεια την τελική του στάση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο κ. Παππάς μπορεί μεν να μετείχε στη νυχτερινή σύσκεψη των 8, αλλά προσανατολίζεται σαφώς να στηρίξει εκ νέου τον Στέφανο Κασσελάκη.

Γρίφο αποτελεί η τελική στάση του Παύλου Πολάκη. Στην τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να δήλωσε ότι «νιώθω άσχημα απέναντί σας γιατί στήριξα Κασσελάκη το καλοκαίρι», δείχνοντας ότι, μετά την κόντρα τους για τα ομόφυλα ζευγάρια, περνά στην απέναντι όχθη. Ωστόσο, ούτε οι σχέσεις του με την Όλγα Γεροβασίλη είναι οι καλύτερες, καθώς ήταν εκείνη που είχε εισηγηθεί δύο φορές τη διαγραφή του.

Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Παύλος Πολάκης θα παραμείνει στη στάση της ουδετερότητας, όπως έκανε με τη δήλωσή του στο Documento, στη λογική της ισορροπίας: «Προτρέπω κάποιους επίδοξους αρχηγούς να μην βλέπουν τον απογευματινό ίσκιο τους και να τον περνούν για το μπόι τους, και σε κάποιους άλλους να ξεκαβαλικέψουν το καλάμι που πρόωρα καβάλησαν...».

Πώς και πότε θα γίνουν οι εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Εφόσον «κλειδώσουν», λοιπόν, οι δυο υποψήφιοι, Στέφανος Κασσελάκης και Όλγα Γεροβασίλη, το ερώτημα είναι πώς και πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Εδώ, λοιπόν, πέρα από το «αγκάθι» της ημερομηνίας, με τον Στέφανο Κασσελάκη να θέλει κάλπες στις 10 Μαρτίου, και την Όλγα Γεροβασίλη, φυσικά, να θέλει να πάει πιο πίσω η διαδικασία για να έχει τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί, είναι και το ζήτημα του εκλογικού κοινού, δηλαδή ποιοι θα ψηφίσουν, με τον κ. Κασσελάκη να θέλει «ανοιχτή» διαδικασία και την κα Γεροβασίλη πιο «ελεγχόμενη», αλλά και το ότι ο κ. Κασσελάκης θέλει τετραπλές κάλπες, ενώ η αντίπαλη πλευρά ζητά μία κάλπη, του προέδρου.

Προβλέπεται ότι θα υπάρξει έντονη διαμάχη ως προς αυτό και ίσως καταλήξει σε μια μέση λύση, είτε δηλαδή το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου, ή 30-31 Μαρτίου είτε 6-7 Απριλίου.

Σημειωτέον, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι υποχρεωμένος - ως ομογενής - να παρουσιαστεί στο στρατό μέσα Μαρτίου, καθώς δεν μπαίνει με ΕΣΣΟ αλλά όποτε επιλέξει, οπότε ίσως το καθυστερήσει για Ιούνιο.

Ακόμη ένα πεδίο σύγκρουσης αναμένεται να είναι η διαδικασία: Αν δηλαδή θα ακολουθηθεί το «μοντέλο» που θέλει Κασσελάκης, με φυσική παρουσία και ηλεκτρονική ψηφοφορία ή μόνο με φυσική παρουσία που θέλει η άλλη πλευρά, καθώς διατυπώνει ενστάσεις για τη διαβλητότητα του υβριδικού συστήματος.

Δείτε επίσης