Πολιτική

Δ. Παπαστεργίου-ψηφιακός βοηθός: Θα κλείνει ραντεβού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε λόγο για σημαντικό ψηφιακό άλμα της χώρας μας - Τι είπε στο συνέδριο «GenAI Summit 2024» για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ψηφιακός Οδηγός, Δημήτρης Παπαστεργίου,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε την επόμενη ημέρα του Ψηφιακού Βοηθούν στο συνέδριο «GenAI Summit 2024», το οποίο πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Όπως τόνισε είναι και «μια νέα ημέρα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος και μάλιστα μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο».

Ο κ. Παπαστεργίου, συγκεκριμένα, ζήτησε από το mAigov μια ληξιαρχική πράξη γάμου και ο Ψηφιακός Βοηθός έστειλε το έγγραφο με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων του gov.gr στη Θυρίδα Πολίτη.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη του Ψηφιακού Βοηθού, ο οποίος σύντομα θα προβαίνει σε ενέργειες για λογαριασμό του πολίτη, όπως για παράδειγμα από το να δημιουργήσει μια ληξιαρχική πράξη ή ένα δημοτολογικό πιστοποιητικό μέχρι να κλείσει ένα ραντεβού μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας.

Δ. Παπαστεργίου: Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα

Ο υπουργός κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στο συνέδριο αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και το γεγονός ότι η παρουσία της γίνεται διαρκώς εντονότερη στην καθημερινότητα, λόγω και της ευρείας διάδοσης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs- Large Language Models).

«Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα. Στόχος μας είναι να το ενισχύσουμε και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η ΤΝ να παρέχουμε πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις», είπε.

Ως προς τα επόμενα έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε πολλά σύνολα δεδομένων σε διάφορους τομείς, όπως στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο Κτηματολόγιο, τα οποία σκοπός είναι για να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη δημόσιων και κοινωφελών πολιτικών. Εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να συγκεντρώσουμε αυτά τα μεγάλα σύνολα δεδομένων του Δημοσίου και να τα καταστήσουμε ανοιχτά σε ανωνυμοποιημένη μορφή, για να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και τελικά να έχουν προστιθέμενη αξία».

Για την ανάγκη αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών

Επιπλέον, ο Υπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα τομέας που θα πρέπει να δουλέψουμε σε συνεργασία με τους παρόχους, συστηματικά και στη βάση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τους πολύ σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Η διαμόρφωση του νέου τηλεπικοινωνιακού σκηνικού θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ελκυστικού για την επιχειρηματικότητα κλίματος και θα ευνοήσει την ανάπτυξη ενός υγιούς τεχνολογικού οικοσυστήματος», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης