Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο

«Προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους

Άγιοι Ανάργυροι, Χρυσοχοϊδης, συνέντευξη, αστυνομία, γυναικοκτονία, δολοφονία, δράστης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απάντηση στις καταγγελίες για ολιγωρία των αστυνομικών στους Αγίους Αναργύρους, όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη Κατερίνα από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στο ΕΡΤNews για την εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, από το οποίο μόλις είχε βγει και ενώ μιλούσε με το 100. «Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι’ αυτό», επεσήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως, «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό». Εξήγησε ξανά πως, «αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Πρόσθεσε πως μετά τον covid υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. «Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η αστυνομία, η αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο», είπε.

Ο Υπουργός εξήγησε σχετικά με την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα πως: «Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ως προς την ποινική μεταχείριση όμως θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή».

Έκλεισε λέγοντας πως και ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο γενοκτονία, το νομικό μέρος όμως, θέλει μια σοβαρή, ουσιώδη και ψύχραιμη συζήτηση.

«Η δέσμευσή μας είναι ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τη στυγερή δολοφονία της 28χρονης.

«Το βασικό ζητούμενο είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δεν θέλω να μπω στην ουσία αυτή τη στιγμή. Ερευνώνται τα πάντα και η δέσμευσή μας είναι ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δημόσια και θα υπάρξουν βελτιώσεις».

«Το ζητούμενο είναι να ερευνήσουμε ενδελεχώς τι ακριβώς συνέβη χθες το βράδυ και χάθηκε μια ζωή» είπε μεταξύ άλλων, ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Να περιμένετε πολύ γρήγορα να υπάρχουν καθαρές, απόλυτες και ευθείες απαντήσεις για το τι συνέβη».

Δείτε επίσης