Πολιτισμός

Ξεκινά η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του πολιτισμού

Αναλυτικά τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ

Τις λεπτομέρειες για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ στους ανθρώπους του πολιτισμού, ρυθμίζει η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Πολιτισμού.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι, αφενός να μην έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφετέρου να μην παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Το επίδομα είχε προαναγγείλει υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προ μηνός μιλώντας στο κανάλι της Βουλής. Είχε τονίσει μάλιστα ότι οι καταγεγραμμένοι στο μητρώο θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μάλιστα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί για δύο μήνες και για Νοέμβριο και Δεκέμβριο εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη ανάγκη».

Δείτε την ΚΥΑ αναλυτικά

Άρθρο 1 - Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Τα πρόσωπα του άρθρου 20 του ν. 4722/2020 (Α' 177) είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534 €) ανά μήνα, επί του οποίου ποσού παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020, εφόσον:

α) δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη, κατά τη διάρκεια του ανωτέρω επιδοτούμενου χρονικού διαστήματος,

β) δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Άρθρο 2 -Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

  1. Οι δικαιούχοι του άρθρου 1 υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο του Παραρτήματος, με τίτλο: «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 20 του ν. 4722/2020», η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75), ανά μήνα και απολογιστικά στις αρχές του επόμενου μήνα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.
  2. Στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και την κατηγορία στην οποία υπάγονται.
  3. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου 1 της παρούσας, πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των ακόλουθων στοιχείων που τηρούνται:

Δείτε επίσης